Dzisiejszy obiad był naprawdę świetny. Składniki komponują się ze sobą zaskakująco dobrze, do tego dochodzi jeszcze fakt, że do dania użyłam prawdziwego włoskiego ryżu Arborio. Zmienił on smak risotto, sprawił, że było jeszcze lepsze niż zazwyczaj - bardziej kremowe, aksamitne... Niebo w gębie, naprawdę ;) Polecam, potrawa jest warta czasu i wydanych pieniędzy ;3
Risotto z suszonym pomidorem, rukolą i nerkowcami
Składniki na 4 duże porcje:
- 2 szklanki ryżu Arborio
- ok. 16 suszonych pomidorów z zalewy
- ok. 600 g piersi z kurczaka
- duża garść rukoli
- 100 g? orzechów nerkowca
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia, oregano
- 1 l bulionu warzywnego
Przygotować bulion. Kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem, pomidory posiekać w paski. Na 3 łyżkach zalewy (z suszonych pomidorów) usmażyć pomidory i mięso. Orzechy podprażyć na suchej patelni do zbrązowienia. W głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wsypać ryż, wymieszać, smażyć chwilę. Zalać chochlą jeszcze ciepłego bulionu, po wchłonięciu go przyprawić wg. upodobań solą, pieprzem, gałką i ziołami. Zalewać 1 - 2 chochlami wywaru, poczekać do wchłonięcia go przez ryż, czynność powtarzać do skończenia się bulionu. Przed ostatnim dodaniem wmieszać posiekaną rukolę, kurczaka, pomidory i nerkowce. Sprawdzić, czy ryż jest gotowy, w razie potrzeby dolać trochę wody. Po wchłonięciu całego bulionu zdjąć risotto z gazu, dodać łyżkę masła i garść parmezanu, wymieszać. Podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego!
FragOla <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz