Pancakes z masłem orzechowym podane z masłem orzechowym i bananem, Nutellą oraz Hershey's syrupem i ciastkami amaretti; mleko z cytryną, cukrem waniliowym i przyprawą do potraw z dyni
Wersja pankejków z masłem orzechowym bardzo zasmakowała zarówno mi, jak i mojej siostrze oraz mamie. Są mocno orzechowe, ale jednocześnie słodkie i naprawdę puszyste. Choć szybko przypalały się i nie mogłam im pozwolić do końca urosnąć, wyszły naprawdę grube :3 Ciasto jest bardzo gęste i nieco ciężko się je rozlewa ma patelni - pankejki trzeba smażyć dość małe.
Polecam wszystkim wielbicielom tego amerykańskiego przysmaku i masła orzechowego :) To naprawdę fajne połączenie smaków; teraz czas na pancakes z Nutellą!
Pancakes z masłem orzechowym
Składniki na ok. 10 - 11 pankejków:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 słoika masła orzechowego (najlepiej crunchy)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki oleju
Połączyć masło, mleko, jajko, olej i cukier.
Wymieszać suche składniki, stopniowo wmiksować do nich składniki mokre. Rozgrzać teflonową patelnię, wlewać po 3/4 chochli ciasta i smażyć pankejki na małym ogniu. Przewrać, gdy na placku pojawią się pęcherzyki powietrza (ewentualnie wcześniej, jeśli się przypalają). Smacznego!
FragOla <3
Jak dla mnie wygląda to wyśmienici :D Chociaż akurat najczęsciej na panecakes chodzę do: http://www.roadamerican.pl/pl/pancakes/
OdpowiedzUsuńOjej, zapragnęłam właśnie się przeprowadzić ;) Muszę kiedyś odwiedzić ten lokak, wydaje się być świetny ^^
OdpowiedzUsuń