środa, 30 kwietnia 2014

Na ochłodę


Koktajl orzechowy


Taka piękna pogoda, przyda się coś na ochłodę ;) Oto koktajl, którym wyczyściłam lodówkę i szafki. Nada się zarówno do obiadu, jak i w roli deseru. Smak oceniłabym jako mleczno - czekoladowy, w środku duuuużo chrupiących orzechów... Pycha ^^

Koktajl orzechowy
Składniki:
- szklanka lodów orzechowych (u mnie Manhattan)
- trochę mleka
- 2 - 3 kostki startej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
-  kilka kropli aromatu migdałowego
- 1/4 szklanki posiekanych migdałów (dałam też orzechy pecan, zostały mi z muffinków)

Mleko zblendować z lodami i masłem orzechowym, dodać cukier i aromat, wymieszać dokładnie. Wmieszać czekoladę i orzechy. Wstawić do lodówki, podawać zimne. Smacznego!

FragOla <3

Ryżowe eksperymenty

Risotto z kurczakiem i warzywami

Dadadadam, oto pierwsze przyrządzone przeze mnie risotto! Zawsze chciałam spróbować je zrobić i moje marzenie w końcu się spełniło ;) Lekkie i niewymagające, nic tylko brać się do roboty! Właściwie to danie można zrobić ze wszystkim, wystarczy ryż, trochę warzyw i przyprawy (a propos przypraw, kłóciłam się z mamą: dla niej danie było niesłone, dla mnie za bardzo; czy z moimi kubkami smakowymi jest coś nie tak?). Świetna propozycja na obiad, polecam :D

Risotto z kurczakiem i warzywami
Składniki na 4 porcje:
- ok. 400 g piersi z kurczaka
- 2 szklanki ryżu
- 3 - 4 szklanki bulionu
- 1 łyżka masła
- 2 duże cebule
- 3 papryki (najlepiej różnokolorowe)
- por
- kieliszek białego wina
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Ugotować bulion. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić do smaku. Usmażyć go na odrobinie oleju, przełożyć do oddzielnego naczynia. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć posiekane warzywa, dusić je pod przykryciem kilka minut, by nieco zmiękły. Odłożyć razem z kurczakiem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć przez chwilę ryż. Dolać wino. Gdy odparuje, stopniowo dodawać bulion, mieszając czekać, aż odparuje. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany; gdy będzie gotowy, dodać kurczaka, warzywa i masło, dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło. Smacznego!

FragOla <3

wtorek, 29 kwietnia 2014

Lody Daim


Lody Daim



Jeszcze nie wspominałam o tym, że zdecydowanie moim ulubionym deserem są lody. Nieważne gdzie i kiedy, czy ciepło, czy zimno, zawsze mam na nie ochotę ;) Słyszałam wielokrotnie, że te domowej roboty są najlepsze... Postanowiłam więc spróbować swoich sił ;D

Lody wyszły świetne, choć dość specyficzne - trzeba lubić Daim i słodko - słone połączenia. Tak dużo cukru i soli sprawiło, że po raz pierwszy nie dałam rady zjeść całej swojej porcji, co przy lodach mi się nie zdarza... Było w nich też ciut za dużo kwaśnego smaku, choć to pewnie kwestia śmietany. Ale mimo niedociągnięć... Było warto szukać tych batoników po wszystkich sklepach w mieście, oj, było :3

Lody Daim
Składniki:
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 600 ml śmietany (można wymieszać mleko i kremówkę pół na pół)
- 4 batoniki Daim

Batoniki pokruszyć na drobne kawałeczki, włożyć do lodówki. Śmietanę podgrzać. Żółtka utrzeć na puszysto z cukrem, dodać do śmietany, podgrzewać, mieszając, aż do zgęstnienia (nie gotować!). Schłodzić w lodówce. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin, co 30 min. mieszać. Gdy lody zsczną twardnieć, wmieszać pokruszone Daim. Smacznego!

FragOla <3

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Brownie z truskawkami i bezą

Brownie z truskawkami i bezą

Brownie jakie jest, każdy wie, nie ma się co rozpisywać... Ale brownie w połączeniu z bezą? I truskawkami? Brzmi jak raj ^^ 

O dziwo, upieczenie go wcale nie jest takie trudne; trzeba tylko mieć dobre stosunki ze swoim piekarnikiem. Ja sama jestem z siebie bardzo dumna, bo po raz pierwszy wyszła mi taka dobra beza ;) 

Co do smaku: bardzo słodkie, mocno czekoladowe, z bezą przepyszne. Niestety mało w tym wszystkim truskawek... Ale i tak gorąco polecam!

Brownie z truskawkami i bezą
Składniki:
Brownie:
- 180 g gorzkiej czekolady
- 120 g mąki
- 4 jajka
- 180 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 g truskawek
Beza:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Rozpuścić masło z czekoladą, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Porozkrajać truskawki, ułożyć w równych odstępach na cieście. Podpiekać 15 min. w temp. 180 stopni. 
Przygotować bezę: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, dokładnie miksując przed kolejnym dodaniem. Pod koniec dodać mąkę i zmiksować. 
Na podpieczone brownie delikatnie wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok. 40 min. w 160 stopniach (beza musi się przyrumienić, a brownie nie może być surowe). Pozostawić w stygnącym piekarniku kilka godzin. Smacznego!

FragOla <3

niedziela, 27 kwietnia 2014

Party menu #3

Deser lodowy tiramisu

Uwaga, robi się ciepło, czyli ... Dadaradamm, sezon na lody uważam za otwarty! Wczoraj wieczorem ten pyszny deser z lodami tiramisu, owocami, bitą śmietaną, posypką i startą gorzką czekoladą grał pierwsze skrzypce... Dzisiaj po obiedzie pewnie też wystąpi w roli głównej :)

Party menu #2

Sałatka z truskawkami i mozarellą

Oczywiście wczoraj nie zdążyłam dodać prawie żadnego przepisu, po wszystkim dosłownie padłam z nóg.
Obiecuję, że dzisiaj się poprawię ;D

Dość ciekawe połączenie, truskawki z serem, ale mimo wszystko smaczne. Dominują owoce, całość jest lekka, nie zapychająca... W sam raz na zbliżający się sezon grillowy :D


Sałatka z truskawkami i mozarellą
Składniki:
 - ok. 400 g truskawek
- 200 g (1 kulka) mozarelli
- 1/2 główki sałaty
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- garść posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz

Truskawki pokroić na ćwiartki, mozarellę w kostkę. Sałatę porwać na cząstki. Wymieszać składniki, przyprawić. Ocet, oliwę i szczypiorek rozmieszać dokładnie. Polać sosem, odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Smacznego!

Ciasteczka z dulce de leche

Ciasteczka z dulce de leche

Znowu z MW, tym razem na urodziny mamy :) Wybór padł na nie, bo trzeba było zużyć masę krówkową pozostałą z mazurka :P Nie mam pojęcia, dlaczego bez jajek, ale pachną cudnie, a smakują... mmniamm ^^ Jedne z lepszych ciasteczek a'la pieguski, wcale nie czuć tak bardzo kajmaku. Zapraszam do pieczenia! ;D

Ciasteczka z dulce de leche
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 100 g dulce de leche z puszki
- 170 g mąki
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masło utrzeć z cukrem i dulce de leche, dodać aromat i mąkę, zmiksować. Wmieszać czekoladę. Uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczone ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Piec ok . 13 min. w temp. 100 stopni. Smscznego!

FragOla <3

sobota, 26 kwietnia 2014

Party menu #1

Kanapeczki z pastą serową

Pierwsze danie z serii imprezowej - uzależniające kanapeczki ;) Dla mnie przystawka idealna, choć nigdy nie mogę przestać sięgać po następną porcję - w końcu są takie malutkie... :D Ich wykonanie jest banalnie proste, wystarczy kilka bagietek, starty ser, majonez, czosnek, sól i pieprz; wszystko mieszamy 'na oko' i smarujemy tym pokrojoną bagietkę :> Polecam i biegnę przygotowywać dalej ;p

Ricotta hotcakes z borówkami

Ricotta hotcakes z borówkami, podane z Nutellą, dulce de leche oraz cukrem i bananami; mleko czekoladowe

Wczorajsza kolacja ;D Nie zdążyłam wstawić posta wcześniej - całą noc oglądałam filmy. A dzisiaj postów będzie dużo, mamy w domu imprezę urodzinową i gotowanie idzie pełną parą ;) Jeżeli nie zdąże opublikować wszystkiego, można spodziewać się czegoś jeszcze jutro :P

A co do placków - smaczne, puszyste, choć dla mnie bez szału; smakują jak delikatniejsze pancakesy z kwaśną borówką. Świetny pomysł na wykorzystanie ricotty ;3

Ricotta hotcakes z borówkami
Składniki na ok. 5 porcji:
- 250 g ricotty
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju
- szczypta soli
- trochę borówek

Zmiksować ricottę, żółtka, cukier i mleko. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Wmieszać ubitą pianę z białek, a następnie borówki. Smażyć na rozgrzanej patelni bez oleju (przy pierwszym placku dodać trochę). Smacznego!

FragOla <3

piątek, 25 kwietnia 2014

Tarta migdałowo - truskawkowa

Tarta migdałowa z truskawkami

Ciasto weekendowe, w ramach otwarcia sezonu na truskawki ;D To nie to samo co w czerwcu, kiedy owoce są świeże i słodkie, ale skoro już udało się je kupić, to czemu ich nie użyć? Wyszło pysznie, spód bardzo kruchy, krem cudnie migdałowy, o truskawkach nie ma co mówić - to w końcu moje ulubione owoce, zjem je zawsze i wszędzie :D

Przy robieniu miałam małą przygodę - zamiast cukru - pudru do ciasta przypadkowo dodałam mąki ziemniaczanej ;D Muszę zacząć podpisywać pojemniczki w kuchni... Na szczęście wszystko udało się odkręcić, ratowałam się, posypując spód cukrem - pudrem w trakcie pieczenia :D I wyszło super! Zdjęcie nieco niewyraźne, w rozgardiaszu nie zdążyłam zrobić lepszego ;)*

Tarta migdałowa z truskawkami

Składniki:
Spód:
- 150 g mąki 
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru - pudru
- 100 g masła
Krem:
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 450 ml mleka
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
 Dodatkowo:
- ok. 500 g truskawek
- 1/2 szklanki posiekanych, podprażonych migdałów

Ze składników wyrobić ciasto, owinąć folią, wsadzić na 30 min. do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Schłodzonym ciastem wylepić formę o średnicy 25 cm, obniżyć temp. piekarnika do 200 stopni. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, obciążyć (np. ryżem). Piec 15 min., wyjąć, zdjąć papier, piec jeszcze 10 - 15 min. do zarumienienia się ciasta. Przestudzić.

Utrzeć żółtka z cukrem (aż będą jasne i puszyste), wmiksować 50 ml mleka, aromat i mąki. Pozostałe mleko zagotować. Wlać do niego zmiksowaną masę, mieszać intensywnie do zgęstnienia. Dodać posiekane masło i mieszać do roztopienia. Wyłożyć krem na spód, ostudzić. Udekorować truskawkami i migdałami wedle uznania ;)
Smacznego!

FragOla <3
*przepis z Moich Wypieków

czwartek, 24 kwietnia 2014

Czekoladowe risotto


Czekoladowe risotto



Kto przeczytał choć kilka moich postów, ten wie, że moją ulubioną stroną ze słodkościami są Moje Wypieki :D Ten przepis również pochodzi stamtąd :P Miałam ochotę na jakąś słodką kolację, postanowiłam więc sprawdzić, czy da się zrobić risotto na słodko. Da się? Oczywiście!

Ta potrawa jest zdecydowanie idealna dla bardzo głodnych ludzi. Dzięki czekoladzie jest meeega słodka (po 3 łyżkach miałam już dosyć), po takim szaleństwie przez miesiąc nie spojrzycie na nic z dużą ilością cukru. Na szczęście są tam jeszcze te pyszne, chrupiące orzechy... ^^ Mniamm :3 Zdecydowanie polecam, choć tylko raz na jakiś czas ;)

Risotto czekoladowe
Składniki dla 2 bardzo głodnych osób:
- ok. 3/4 szklanki ryżu
- 2,5 szklanki mleka
- 2 - 3 łyżki brązowego cukru
- 5 płaskich łyżek masła
- ok. 100 g orzechów (u mnie laskowe i pekan, podprażone)
- ok. 100 g rodzynek
- ok 100 g (choć następnym razem dam mniej) startej gorzkiej czekolady (ja posiekałam drobniutko, nie mam cierpliwości do ścierania :D)

Posiekać i podprażyć orzechy, posiekać/zetrzeć do miseczki czekoladę. W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, ryż i 1/2 szklanki mleka. Gotować, aż mleko odparuje, mieszając co jakiś czas, by ryż nie przystawał do garnka. Dodawać po pół szklanki mleka do odparowania, aż do zużycia 2,5 szklanki. Zdjąć z ognia, dodać bakalie, wymieszać, dodać czekoladę, wymieszać. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu, zależnie od gustu (mi osobiście gorące risotto kojarzyło się z kleikiem, wolę zimne :D)
Smacznego!

FragOla <3

środa, 23 kwietnia 2014

Mazurek kawowy z bezami i solonym karmelem

Mazurek z bezami i solonym karmelem


Tu jeszcze świątecznie - pyszny przepis na nieco nietypowego mazurka! Mazurki to chyba moje przekleństwo, ponieważ z tym ciastem również miałam mały problem - trzy razy gotowałam karmel, zanim w końcu mi się to udało. Pod koniec stwierdziłam, że łatwiej byłoby kupić gotowy sos. W każdym razie, dobra rada cioci FragOli: nie mieszajcie cukru! A jeśli już wymieszscie, wyposażcie się we wrzątek do odmycia garnków :)
Jeżeli chodzi o samo ciasto, z pewnością nie jest to typowy mazurek. Choć ma cieniutki kruchy spód i jest baaardzo słodki - 1 kawałek i macie dosyć, uwierzcie - jego słonawy smak obala stereotypy tego świątecznego ciasta. Zdecydowanie warto spróbować ;D
Mazurek z bezami i solonym karmelem
Składniki na tortownicę o śr. 25 cm:
Spód:
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 175 g mąki
- 1 żółtko
- 50 g cukru - pudru
Masa:
- 200 g dulce de leche 
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku
- 80 g masła
Sos: 
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki śmietany kremówki 
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Ozdoba: 
- kilka bezów 
- sól
Ze składników wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć folią i schować do lodówki na  godzinę. Wyjąć, rozwałkować do wymiarów formy, ułożyć na tortownicy z papierem do pieczenia. Ponakłuwać. Piec ok. 20 min. w temp. 200 stopni (ciasto będzie złotawe). Wystudzić.
Zmiksować na gładko dulce de leche, bardzo miękkie masło i wystudzoną kawę. Włożyć do lodówki, by lekko zgęstniało.
W rondelku zagotować cukier z wodą, rozpuszczać na średnim ogniu. Pod żadnym pozorem nie mieszać! Gotować do zmiany barwy syropu na bursztynowy. Zdjąć z ognia, dodać kremówkę (masa będzie się pienić), masło i szczyptę soli, wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Na spód wylać masę kawową, odłożyć do lodówki, by zgęstniała. Pokruszyć na to bezy, polać sosem karmelowym i posypać odrobiną soli. Przechowywać w lodówce. Ciasto podawać pokrojone na małe kawałki. Smacznego!
FragOla <3

wtorek, 22 kwietnia 2014

Śniadaniowe tortille


Tortille z tostera z szynką i serem/ z serem i sosem czosnkowym



Fajna propozycja na sycące śniadanie, prawie jak tosty, ale lżejsze. Najlepsze moim zdaniem z serem i sosem czosnkowym, ale można dodać tam szynkę, ketchup... - co kto woli :D Wystarczy kilka tortilli, toster i trochę fantazji ;P

Śniadaniowe tortille z szynką i serem:
Składniki na 2 porcje:
- 1 tortilla
- 2 plasterki sera tostowego
- 2 cienkie plasterki szynki

Tortille przekroić na pół. Na każdej połówce położyć szynkę i ser, złożyć również na pół. Opiekać w tosterze. Podawać na gorąco, wystygnięte nie są najlepsze :( Smacznego!

FragOla <3

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Babka tiramisu


Babka tiramisu


Oto kolejny wielkanocny wypiek z MW ;) Pyszna kawowa babka, smaczna nawet po kilku dniach, wilgotna i prosta w wykonaniu - czego chcieć więcej? Najlepsza z dużą ilością sosu - lepiej czuć alkohol ;) Oryginalny pomysł na święta i genialna propozycja na co dzień!

Babka tiramisu

Składniki:
- 170 g masła
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mocnej kawy
- 1/4 szklanki likieru, np. Baileys
- 3/4 łyżki kakao
- odrobina gorzkiej czekolady

Sos:
- 1 szklanka cukru - pudru
- 60 g śmietany kremówki 36%
- 115 g mascarpone
- 1/4 szklanki likieru

Masło utrzeć z cukrem, dodać aromat, stopniowo, po jednym, wbijać jajka i miksować. Stopniowo dodawać na zmianę mąkę z proszkiem, sodą i solą - mleko - mąkę - mleko - mąkę. Zmiksować do połączenia się składników. 

Do 2 misek odłożyć po szklance ciasta. Do jednej dodać likier i 1/4 łyżki kakao, do drugiej kawę i 1/2 łyżki kakao. Wymieszać. Połowę pozostałego ciasta wylać do formy, delikatnie nałożyć na to warstwę kawową. To samo zrobić z masą alkoholową uważając, by piętra się nie wymieszały. Ostrożnie wyłożyć na to resztę ciasta, wygładzić. Piec ok. 55 min. w temp. 165 stopni. Wystudzić. 

Składniki na sos zmiksować, oblać kremem zimną już babkę. Obsypać startą gorzką czekoladą. Smacznego!

FragOla <3

Mazurkowe ciastka z karmelem i orzechami

Ciastka mazurkowe z karmelem i orzechami

A tu przed pokrojeniem :)

Ciastka prawie jak mazurek, jednak mniej słodkie, a bardziej orzechowe. Naprawdę smaczne, kruchy spód i czekolada rozpływają się w ustach, a bakalie pysznie chrupią. Nie sposób im się oprzeć, kiedy leżą na stole, coś cały czas każe nam sięgać po następne :)

Jeśli chodzi o wykonanie... cóż, trochę zachodu z nimi jest ;) Szczególnie gotowanie mleka skondensowanego to czysty koszmar - prawie spaliłam przy tym dom, a garnek poniósł ofiarę w słusznej sprawie... Na szczęście było warto :)

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Mazurkowe ciastka z karmelem i orzechami

Składniki na formę 23x27 cm:

Spód:
2 szklanki mąki 
- 1/2 szklanki cukru pudru 
- 250 g masła

Masa karmelowa:
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:
- 75 g gorzkiej czekolady
- 25 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- orzech laskowe do posypania

Wyrobić ciasto z mąki, masła i cukru. Wylepić nim spód formy. Podpiekać w temp. 180 stopni, aż brzegi zaczną się rumienić, Przestudzić. 
Zagotować mleko, śmietanę i aromat, gotować na małym ogniu kilka minut, do zgęstnienia. Uwaga! Mieszać cały czas, chyba że chcecie poświęcić garnek :D Jeżeli gotowanie sprawia duży problem, można zdjąć z gazu wcześniej, ciasto też się uda :-P Wmieszać orzechy i przelać masę na spód. Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min. Wystudzić.
Czekoladę z masłem rozpuścić na parze (moja stwardniała - dodałam trochę mleka), ozdobić nią ciasto. Posypać orzechami, wystudzić. Pokroić w trójkąty.
Smacznego!
FragOla <3

niedziela, 20 kwietnia 2014

Wielka Sobota w kuchni

Nadziewane muszle makaronowe z serem i sosem pomidorowym

Kolejny obiad z serii postnej, jako że wczoraj była Wielka Sobota :) Zapiekanka smaczna, jak na danie bezmięsne bardzo sycąca. Dobrze nadaje się na danie obiadowe, chociaż nadziewanie muszli na co dzień chyba mogłoby być problematyczne :)  Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku.

A oto mój świąteczny koszyczek! Skromny, bo skromny, ale musiałam się pochwalić. ;D

No i przede wszystkim chciałabym życzyć wszystkim wesołych świąt Wielkiejnocy! Wspaniałego czasu spędzonego z rodziną i pysznego jedzenia na świątecznym stole :3

Nadziewane muszle makaronowe

Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie dużych muszli makaronowych
Nadzienie:
- 1/2 kulki mozarelli
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 150 g ricotty
- 2 łyżki mascarpone
- 1 białko
Sos pomidorowy:
- 1/2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
- 1 puszka (400 g) pomidorów
- 1/2 łyżki bazylii
- 1/2 łyżki oregano
- sól, pieprz, cukier

- świeża bazylia
- ser żółty do posypania

Ugotować makaron. Zblendować składniki nadzienia, nadziać muszle. Posiekać pomidory, wymieszać je z przecierem. Przyprawić oregano, bazylią, solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Wylać sos na dno naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim nadziane muszle. Posypać startym serem . Piec ok. 20 min. w 200 stopniach. Posypać świeżą bazylią. Smacznego!

FragOla <3

piątek, 18 kwietnia 2014

Postnie i smacznie

Makaron z sosem truskawkowym

Dla mnie post mógłby trwać cały rok; nie jestem wielką wielbicielką mięsa. Codziennie mogłabym jeść takie obiady: lekkie, słodkie, świeże. Na dodatek szybkie i banalnie proste!

Po moich dzisiejszych eksperymentach w kuchni taki obiad był wybawieniem. Od rana do wieczora 'przy garach', no i bez ofiar się nie obyło... Ale o tym więcej w następnych postach. Mam nadzieję, że Wielkanoc będzie smaczna i nie męczyłam się na darmo... A tymczasem:

Makaron z sosem truskawkowym

Składniki na 4 porcje:
- 500 g makaronu
- 1 duża paczka zamrożonych truskawek
- 1/2 dużej śmietany
- cukier

Parę godzin wcześniej wyjąć z zamrażarki truskawki, zasypać cukrem, odstawić. Gdy się rozmrożą, zblendować, dodać śmietanę i blendować dalej. Ugotować makaron, podawać polany sosem. Smacznego!

FragOla <3

środa, 16 kwietnia 2014

Tosty inaczej


Tosty zawijane z Nutellą, serem żółtym oraz cukrem i bananem, mleko o smaku wiśniowym

Eksperymentalna wersja tostów ;) Wymyśliłam je na potrzeby swoje i swojej siostry, aby nie jeść wciąż nudnych kanapek. Jako że robiłam je pierwszy raz, bez małych kontuzji się nie obeszło (gorący olej lądujący na moich palcach, ooo taaak). Jednak mimo wszystko wyszło fajnie; tościki są smaczne, najlepsze na ciepło, z serem idealne, z cukrem i bananem wręcz poezja ^^ Polecam spróbować, jeśli macie dużo chleba w domu ;D

Zawijane tosty:
Składniki: 
- chleb, najlepiej tostowy
- jajko
- dodatki do 'nadziania' (u mnie Nutella, ser tostowy, cukier, plasterki banana)

Od chleba odkroić skórki, rozwałkować go na płasko. Położyć na toście dowolny dodatek (np. ser), mocno zawinąć. Rozbełtać na głębszym talerzu jajko, obtoczyć w nim zrolowane pieczywo. Smażyć na rozgrzanym oleju, parę sekund z każdej strony. Podawać na ciepło. Smacznego!

FragOla <3

wtorek, 15 kwietnia 2014

Muffinki brownie

Muffinki brownie z orzechami pecan, podane z lodami tiramisu
Wielkanoc klasowa coraz bliżej, trzeba się szykować na wielkie obżarstwo ;D Ponieważ nie lubię tradycyjnych babek i mazurków świątecznych, postanowiłam spróbować z czymś nie za pracochłonnym, a dla mnie smaczniejszym. Padło na muffinki :) 
Moje babeczki wyszły bardziej jak ciastka - ponakładałam za mało ciasta, a brownie przecież nie rośnie. Jednak mimo wszystkich braków są pyszne, mocno czekoladowe, ale nie zapychające, bo orzechy świetnie przełamują słodycz. Z lodami smakują przebosko ^^ Polecam wszystkim :3 
Przepis zaczerpnięty ze strony www.mojewypieki.com:
Składniki na ok. 15 muffinków:
- 300 g gorzkiej czekolady + 100 g dodatkowo, posiekane 
- 160 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów pekan

Połamane 300 g czekolady rozpuścić na małym ogniu z masłem i cukrem. Roztrzepać w misce jajka, dodać gładką masę czekoladową, dodać kakao, aromat, mąkę, wymieszać. Wmieszać pozostałą posiekaną czekoladę. Rozłożyć  
równo do foremek na muffinki, posypać orzechami. Uwaga! Ciasto, zwyczajem brownie, nie rośnie - należy nakładać duże porcje! Piec ok. 20 min. w temp. 185 stopni. Wyjmować z foremek po lekkim ostudzeniu. 
Smacznego!

FragOla <3

niedziela, 13 kwietnia 2014

Jajko, jajko wciąż


Kanapki z bułką wieloziarnistą i pastą jajeczną

Jeszcze się nie pochwaliłam, że uwielbiam jajko. W każdej postaci, smażone, sadzone, gotowane, na miękko, mollet... Mmm, pycha ^^ Najbardziej chyba przemawia do mnie w wersji smażonej jako naleśniki bądź omlety (UWIELBIAM omlety).

Dzisiaj na kolację pasta jajeczna, czyli coś, co każdy potrafi zrobić, nawet jeśli jeszcze o tym nie wie ;) Oto przepis:

Pasta jajeczna

Składniki na 1 miskę:
- 4 jajka
- ok. pół pęczka szczypiorku
- kilka rzodkiewek
- 1,5 łyżeczki majonezu
- sól
- pieprz

Jajka ugotować na twardo. Pokroić szczypiorek, zatrzeć na tarce rzodkiewki. Jajka wstawić pod zimną wodę, obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce do miski. Dodać warzywa i majonez, doprawić, wymieszać (jeśli pasta jest zbyt sucha, można dodać majonezu).
Smacznego!

FragOla <3
PS: Dobra, skłamałam. Nie lubię jajka na pizzy ;D




piątek, 11 kwietnia 2014

Obiad na mieście...



Naleśniki z pieczonymi bananami, cukrem trzcinowym i gorącą czekoladą

...i kolacja w domu :3

Kanapka z chlebem razowym, szynką, pomidorem, szczypiorkiem i pieprzem

FragOla <3

środa, 9 kwietnia 2014

Eksperymentalne tosty francuskie

Tosty francuskie z czekoladą i bananem, mleko czekoladowe, cukier, Nutella

Kolejny kuchenny eksperyment za mną. Znalazłam niedawno taki przepis, a ponieważ uwielbiam połączenie banana z czekoladą, postanowiłam wypróbować go jak najszybciej.

Tosty są bardzo smaczne - rozpuszczona podczas smażenia czekolada smakuje jak Nutella. Jednak trzeba uważać, bo masa jest bardzo słodka - dałam jej ze dwa razy za dużo i w efekcie zamiast zjeść z Nutellą, jak planowałam, zjadłam bez niczego :D Właściwie do tostów nie potrzeba żadnych dodatków, są pyszne same w sobie. Świetne na słodką kolację lub obfity podwieczorek :) Składniki w przepisie są podane raczej orientacyjnie - kto ile lubi, tyle włoży :D

Tosty francuskie z czekoladą i bananem
Składniki na 3 porcje:
- 1,5 dojrzałego banana
- 70 g czekolady mlecznej
- 6 kromek chleba tostowego
- 3 jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- cynamon
- kilka łyżek masła (ok. 2 na jedną porcję)

Posiekać czekoladę, wymieszać z rozgniecionym bananem. Chleb posmarować powstałą masą, złożyć ze sobą 2 kromki, docisnąć. Wymieszać w głębokiej misce jajka, wanilię, miód i szczyptę cynamonu. Dokładnie obtaczać tosty w jajku. Smażyć po jednym na maśle do zezłocenia się. Odsączyć na papierowym ręczniczku, podawać przekrojone na pół (ja nie przekroiłam, bo masa wypływała).
Smacznego :)

FragOla <3

wtorek, 8 kwietnia 2014

Nie ma jak rukola

Kanapka z chleba słonecznikowego z rukolą, szynką i pomidorem doprawiona pieprzem

Kolacja :3 Powie mi ktoś, czy istnieje coś, z czym rukola nie jest pyszna?

Z ciekawości obejrzałam dzisiaj pierwszy odcinek Hell's Kitchen i... WOW. Szacunek i podziw dla uczestników, ja nie dałabym rady gotować pod taką presją. Mimo wszystko wolę pichcenie w domowym zaciszu ;P

Pysznych snów, 
FragOla <3

Brownie

    Brownie

Ciasto idealne dla wielbicieli czekolady, choć nawet najwięksi przegrywają w starciu z nim - jest ciężkie, bardzo słodkie  i zapychające. Cóż, taki jego urok ;) Tylko nieliczni, w tym ja, mogą je jeść bez przerwy. 

Ten przepis na brownie jest niewymagający i idealny jednocześnie. Ciasto jest należycie mokre, nie za słodkie i bardzo smaczne. Jest w nim coś, co przyciąga ludzi - w mojej rodzinie zabijają się o dokładkę, a gdy kiedyś zaniosłam je do szkoły, rozeszło się na jednej przerwie :D Radzę spróbować, nie będziecie żałować ;P 

Brownie
Składniki: 
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 100 g mąki
- 300 g cukru
- 6 jajek

Czekoladę z masłem rozpuścić na parze. Ubić mikserem jajka, stopniowo dodając cukier i mąkę. Miksując, wlać czekoladę. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 min. w temp. 200 stopni C

niedziela, 6 kwietnia 2014

Naleśniki



Naleśniki z dżemem jagodowym, ananasowym i malinowym

Szybka, megaprosta i pyszna kolacja. Naleśniki można zjeść praktycznie ze wszystkim - ja najbardziej lubię je z dżemem lub cukrem :) W moim domu zawsze są na nie chętni ;D Wykonanie zajmuje góra 15 minut: wrzucam do miski  
2 jajka, mąkę i mleko na oko (ciasto musi być dość gęste) i smażę je na minimalnej ilości oleju. Ilość pracy nieproporcjonalna do efektu :P

FragOla <3

sobota, 5 kwietnia 2014

Kanapkowy raj


                 Kanapki z bułki wieloziarnistej z szynką, sałatką, białą rzodkiewką i rukolą, przyprawione pieprzem

Dziwna sprawa - w gruncie rzeczy nie lubię kanapek. Jednak jeżeli już jakieś mi smakują, muszą to byc naprawdę dobre kanapki, najlepiej z ogromną ilością warzyw. Dajcie mi tylko jakieś dobre pieczywo, rzodkiewkę, rukolę - o tak, rukolę przede wszystkim! - a będę w raju. Taka właśnie była dzisiejsza kolacja - smaczna, pełna witamin, otwierająca bramy do niebios. Knocking on heaven's door! (może mają rukolę?)

Życzę równie pysznych kolacji jak ta,

FragOla <3

Pancakes z gruszką


         Pancakes z gruszką, podane z nutellą, cukrem i mlekiem o smaku czekoladowo - bananowym


Dzisiejsze śniadanko - pankejki! Jedno z moich ulubionych śniadań na słodko, pyszne, puszyste placki z dodatkiem owoców. Są nieco bardziej zapychające i cięższe od naleśników, ale tak smaczne, że grzechem byłoby nie spróbowac :) Te dużo zyskują dzięki dodatku aromatu waniliowego :D Polecam każdemu wielbicielowi słodkości - jeżeli macie rano chwilę na przygotowanie śniadania dla całej rodziny, to coś dla was! Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane, więc nawet mało wprawny kucharz sobie poradzi - wystarczy umiec używac patelni ;)

Przepis, nieco zmieniony, pochodzi ze strony www.mojewypieki.com.

Pancakes z gruszką

Składniki na 8 - 10 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 płaskiej łyżeczki sody
- 2,5 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 duże gruszki

Składniki wymieszac w misce, pod koniec zetrzec do ciasta gruszki. Rozgrzac patelnię z minimalną ilością oleju, smażyc na niezbyt dużym ogniu (przy za mocno włączonym palniku przypalają się, zanim zdążą urosnąc). Przewracac na drugą stronę, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza.

Smacznego,

FragOla <3



piątek, 4 kwietnia 2014

Początki są ciężkie

Welcome to the city of... food!

Na początek tak: wszyscy kochamy jeśc. No, a nawet jeśli nie wszyscy, to jednak większośc. A że niektórzy, jak ja, są nieco bardziej wybredni, wraz z rozwojem cywilizacji musiał nastąpic też rozwój kuchni :D I tu właściwie sięgają korzenie tego bloga.

W Polsce ostatnio moda na gastronomię, stron kulinarnych też coraz więcej. Ja także postanowiłam iśc z prądem ( o dziwo, podążanie za modą nieczęsto mi się zdarza!) i wpadłam na pomysł założenia własnego bloga. Idea wzięła się przede wszystkim z mojego stosunku do gotowania, jedzenia i próbowania nowych rzeczy: otóż naprawdę lubię smakowac, ale nie znoszę nudy w kuchni. Uwielbiam przygotowywac nowe, ciekawe posiłki, choc tradycyjne kanapki też mi się zdarzają :D No i zdecydowanie mam słabośc do fotografowania tego, co sobie upichcę... Dlaczego więc miałabym chowac te jakże piękne, artystyczne zdjęcia dla siebie?

Na bloga będę wrzucac co jakis czas zdjęcia swoich kuchennych eksperymentów. Jako że moja kuchnia jest żółta, mam wielką nadzieję, że wszystkie będą smakowały jak jadalne złoto (w sumie ja mogę nazwac to inaczej czekoladą, ale co kto lubi) :D Czasem może dodam też jakiś przepis, z góry jednak uprzedzam, że potrawy, które robię, są w wiekszości inspirowane daniami innych. W każdym razie może narobię komus na cos smaka, może czymś zainspiruję, kto wie ;)

Niestety nie grzeszę systematycznością, poza tym mam bardzo dużo nauki, więc mało prawdobodobne, że posty będą pojawiały się regularnie. Postaram się bywac przy garnkach jak najwięcej, w końcu muszę coś jeśc :P

Na koniec jeszczę raz witam wszystkich na blogu i... życzę miłego oglądania :D

Smacznego,
FragOla <3
PS: Nick wziął się oczywiście od połączenia mojego imienia (Aleksandra, jak pięknie) ze słowem „truskawka” po włosku, gdyz jest to jedno z moich największych uzależnień :3