Pancakes nutellowe podane z Nutellą, Mocca Creamem i masłem orzechowym
Pankejki te to kolejny sprawca moich odmrożeń i 2 - godzinnej podróży do supermarketu po świętach. Chciałam je zaserwować rano koleżance, niestety potrzebowałam składników, wybrałyśmy się więc na niewinną przechadzkę w mrozie ;)
Kolejne ich przewinienie to czas przygotowania - musiałam wstać godzinę wcześniej, by je zrobić :( Na szczęście nie przyklejały się do patelni ani nie przypalały, nie były więc takie znowu najgorsze...
Czy smak wynagrodził wszystkie ich grzechy? Mogę chyba uznać, że już się na nie nie gniewam - naleśniki były delikatne, puchate, lekko nutellowe. Doskonale smakowały o poranku, z kawowym kremem i gorącą herbatą. Nie miały może bardzo wyrazistego charakteru, czarowały za to prostotą - polecam więc każdemu pankejkomaniakowi :D
Pancakes nutellowe
Składniki na ok. 15 pankejków:
- 1,5 szklanki mąki- 4 łyżki cukru - pudru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g kefiru
- 2 jajka
- 4 łyżki Nutelli
- 2 łyżki oleju
Roztrzepać jajka z kefirem, dodać mąkę, cukier i proszek, wymieszać. Wmieszać olej i Nutellę. Smażyć na małym ogniu ok. minutę z każdej strony, przewracając, gdy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Smacznego!
FragOla <3
Moje idealne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńMoje również ;)
Usuń