W moim domu istnieje tradycja jedzenia jajek w każdą sobotę lub niedzielę. Wspólne śniadania zawsze składają się z jajecznicy czy sałatki jajecznej. Tego dnia zastępstwem dla nich był właśnie omlet ;) To kolejna wersja wytrawna, tym razem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dla miłośników smażonego jajka z warzywami to idealna opcja - nieco ostra, nieco słona, mocno jajeczna, z chrupiącymi warzywami... W sam raz na spokojny poranek przed leniwym dniem ;)
Omlet z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki na 2 porcje:
- 4 jajka
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek mleka
- 5 - 6 rzodkiewek
- pół szczypiorku
- sól, pieprz
Trzepaczką połączyć jajka, mleko i mąkę. Do ciasta zetrzeć rzodkiewkę i wrzucić posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku. Przelać połowę na patelnie z odrobiną rozgrzanego oleju, smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do ścięcia się jajka. Zdjąć z patelni, w ten sam sposób przygotować drugiego omleta. Podawać od razu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz