Owsianka z bananem, orzechami włoskimi i laskowymi, nerkowcam i cynmonem
Tego ranka pierwszy raz w życiu jadłam owsiankę. Nie wiem, dlaczego każdy twierdzi, że dostawał ją w przedszkolu na śniadanie - u mnie nigdy się nie pojawiła :( Nie miałam zdania na jej temat, łatwo więc przekonała mnie do siebie :3
Jakie są moje wrażenia? Cóż, choć gotowanie mleka o 5.30 rano do przyjemnych nie należy, jedzenie było bardzo miłym doznaniem ;) W smaku danie było podobne do ryżu na mleku (choć dla mnie nieco gorsze), mleczne, gęste, o konsystencji kaszki. Z dodatkami wybroniło się na szóstkę!
Polecam wszystkim fanom tego typu śniadań - u mnie owsianka na pewno pojawi się jeszcze na stole w wielu wariantach ;3
Owsianka z bananem, orzechami i cynamonem
Składniki na 2 porcje:
- 100 g płatków owsianych górskich błyskawicznych
- 3 szklanki mleka
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 banan
- 2 garści dowolnych orzechów (u mnie mieszanka laskowych, włoskich i nerkowca)
- cynamon
Płatki zalać mlekiem, zasypać cukrem i solą. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, aż płatki napęcznieją i wchłoną mleko. Mieszać od czasu do czasu. Przelać do miseczek, dodać do każdej 1/2 pokrojonego w kostkę banana i garść orzechów, podawać ciepłe z cynamonem. Smacznego!
FragOla <3
same pyszności :)
OdpowiedzUsuńFajnie dobrane dodatki :)
OdpowiedzUsuńBanan i cynamon = połączenie idealne ^^
Usuń