Połączenie chilli i czekolady to jedno z moich ulubionych - jest słodkie i pikantne jednocześnie, czyli dominują w nim smaki, które lubię najbardziej. Dlatego postanowiłam zrobić w tym stylu ryż mleku, również jeden z moich ukochanych deserów.
Mimo że danie nazwałam risottem, nie chciało mi się go robić w klasyczny sposób, wlewając mleko po szklance. Wrzuciłam wszystko naraz do garnka i byłam zadowolona - efekt był boski ;) Drapieżne połączenie głębokiego smaku gorzkiej czekolady i ostrego chilli jak zawsze zdało egzamin na 6+!
Na co komu Lindt dark chocolate&chilli za 10 złotych, skoro można mieć niemal ten sam smak z odrobiny ryżu, czekolady i mleka? Polecam gorąco (naprawdę gorąco), najlepiej ze szklanką zimnego mleka :3
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka ryżu
- 60 g gorzkiej czekolady
- 2,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru brązowego
- szczypta chilli
Ryż zalać mlekiem, dodać połamaną czekoladę, cukier i chilli, wygotować mleko, co jakiś czas mieszając. Podawać od razu. Smacznego!
FragOla <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz