Placki pomidorowe
Placki pomidorowe to pomysł na lekką i prostą w wykonaniu przekąskę. Nie zabiera wiele czasu i jest naprawdę smaczna, o ile, oczywiście, lubi się pomidory ;) Kiedy nie macie pomysłu na kolację, te naleśniczki będą świetną alternatywą dla tradycyjnych racuchów! Oprócz smaku jest też dodatkowa korzyść - można zajadać się nimi do woli, bo składają się głównie z pomidorów ;)
Placki pomidorowe
Składniki na ok. 20 małych placków:
- 3 duże pomidory
- ok. 150 g mąki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, oregano, bazylia
Pomidory pokroić w drobną kostkę. Jeżeli mają mało soku, posolić je i odstawić na 30 min. Dodać starty czosnek, cebulę i przyprawy, wymieszać. Dosypywać stopniowo mąki, mieszając, póki nie powstanie gęste ciasto naleśnikowe (można dodawać na oko - wyjdzie jej więcej lub mniej niż w przepisie). Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Smacznego!
FragOla <3
Inspiracja: Filozofia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz