Brzoskwinie i banany zapiekane pod koglem moglem, mleko z cukrem waniliowym i cynamonem
Oto danie dla fanów kogla - mogla ;) Wszystkim deser ten kojarzy się z dzieciństwem, ja z najmłodszych lat nie pamiętam go wcale... Teraz więc nadrabiam zaległości :D
Początkowo zrobiłam wszystko tak, jak w przepisie, niestety wyszło tego tak mało, że pomnożyłam ilość składników razy trzy. Wyszło idealnie, z wierzchu zapieczone, w środku płynne i niesamowicie słodkie... A owoce doskonale komponowały się z masą jajeczną :3 Polecam gorąco!
Owoce zapiekane pod koglem - moglem
Składniki na 1 kokilkę:
- 3 żółtka
- 2 i 1/4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 małego banana
- 1/2 brzoskwini
- cynamon, przyprawa korzenna
Owoce pokroić w cząstki, obsypać przyprawą korzenną i cynamonem. Żółtka utrzeć z cukrami na jasną, puszystą masę. Przelać ją do kokilki. Piec ok. 10 min. w temp. 180 stopni. Podawać ciepłe. Smacznego!
FragOla <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz