Jajko w kokilce, pumpernikiel
Oeufs en Cocotte, potrawa o dość egzotycznej, francuskiej nazwie, to po prostu zwykłe jajko w kokilce. Idealny pomysł na śniadanie, szczególnie dla fanów tego kurzego przysmaku - można jeść to danie na przemian z omletami czy jajecznicą :) Jest dość sycące, przynajmniej dla mnie, smakuje trochę jak jajko na miękko z przyprawami, co oczywiście niczego mu nie ujmuje ;) Dodatkowo możemy do niego dorzucić niemal wszystko, na co mamy ochotę - od kiełbasy po pomidora. Proste, szybkie, tanie - czyli dokładnie to, czego potrzebujemy na poranny posiłek!
Przepis zaczerpnięty z bloga Just my delicious.
Oefus en Cocotte
Składniki na 1 porcję:
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Jajko wbić do kokilki nasmarowanej masłem. Na wierzch położyć łyżkę śmietany, przyprawić wedle upodobań. Piec ok. 8 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego!
FragOla <3
Prosto i smacznie.
OdpowiedzUsuńW dodatku również szybko i tanio :P
Usuń