poniedziałek, 21 lipca 2014

Lody kakaowe z Oreo

Lody kakaowe z Oreo

Tu podane w szklance z Irish Creamem, sosem tiramisu i pokruszonymi kocimi języczkami

Na dworze tak gorąco, że wraz z książką na popołudnie konieczne są też lody :3 Dzisiejsze są smaczne i orzeźwiające; niestety nigdy nie zostaną moimi ulubionymi, bo a) są robione na mleku kokosowym, a kokosów nie cierpię, b) nienawidzę lodów czekoladowych, a w tych jest sporo kakao. Na szczęście mnóstwo pysznych ciasteczek Oreo wyrównuje smak na plus ^^

Co do przygotowania, to jedne z najbanalniejszych lodów, jakie do tej pory robiłam: wrzucasz wszystko, mieszasz, mrozisz, miksując raz na jakiś czas. Nie ma jajek, gotowania i zwarzonej śmietany, a mimo to konsystencja jest idealnie kremowa. Jedynym problemem jest dodatek mleka kokosowego, którego nie mogłam nigdzie kupić - poradziłam sobie, robiąc własne :)

Polecam fanom oreo, kokosu i lodów z kakao ;) Ja wciąż wolę lody Oreo z Fragoli, ale tych warto było spróbować :3

Lody kakaowe z Oreo
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego (lub 100 g wiórków kokosowych i 500 ml wody)
- 250 ml śmietany 30/36 %
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki cukru
- ok. 150 g ciastek Oreo (ewentualnie podobnych, np. Neo)

W przypadku braku mleka: wiórki zblendować, zalać gorącą wodą, przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny - powstanie mleko kokosowe. Do mleka dodać cukier i kakao, zblendować, dodać kremówkę, wymieszać. Zmiksować na puszysto. Wstawić do zamrażarki, co 30 min. wyjmować i miksować. Gdy lody będą prawie gotowe, wmieszać połamane na kawałki ciastka. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz