Pełnoziarniste pancakes z dodatkiem Nutelli, masła orzechowego, kakaowego masła orzechowego i dżemem gruszkowym
Ostatni dzień matur przede mną, życzę więc maturzystom powodzenia, a sobie robię pyszne śniadanie z okazji dnia wolnego od szkoły ;) Nic nie rozpoczyna dnia lepiej niż pancake'i, a zwłaszcza zdrowe, bo pełnoziarniste :D
Choć kilka placków nieco mi się przypaliło, smakowały one świetnie zarówno same, jak i z dodatkami. Mąka pełnoziarnista nadawała im słonego smaku, dzięki czemu łącząc się ze słodkimi kremami stawały się bardzo oryginalnym przysmakiem ;) Mogę je tylko polecić - choć to może mało dietetyczny starter, na pewno da wam energię na resztę dnia i wprawi w świetny nastrój!
Pancakes pełnoziarniste
Składniki na 3 - 4 naleśniki:
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- szczypta sody
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka płatków owsianych (u mnie orkiszowe)
- 1 łyżeczka miodu
- 1/3 szklanki mleka
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko wymieszać z mąką, mlekiem, płatkami, miodem, szczyptą soli i sodą. Do powstałej masy wmieszać delikatnie pianę białkową. Smażyć na wysmarowanej olejem patelni, obracać, gdy na powierzchmi placka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Smacznego!
FragOla <3
Ile dodatków.. do wyboru do koloru :)
OdpowiedzUsuń