sobota, 18 października 2014

Foodfiction #6: "Felix, Net i Nika" - Kurczak po seczuańsku


"Felix, Net i Nika" - kurczak po seczuańsku




Bardzo lubię chińską kuchnię, jest prosta, szybka, lekka i smaczna. Kojarzy się wprawdzie z mało dostępnymi składnikami, ale raz na jakiś czas udaje się znaleźć mniej skomplikowany przepis :) Na kurczaka po seczuańsku trafiłam, czytając Felix, Net i Nika, jedną z moich ulubionych polskich młodzieżówek. Jak zwykle założyłam stronę zakładką i wzięłam się za poszukiwanie przepisu ;D

Danie nie jest szczególnie innowacyjne - typowy obiad, ryż z warzywami i sosem. Samo w sobie jest bardzo smaczne, dobrze przyprawione... (choć marchewki osobiście nienawidzę i całą wybrałam :D) Nic, tylko zajadać! Kotlety schabowe niech się gonią ;) 

Trójka nastolatków na pewno chętnie zjadła taki obiad między jedną przygodą a drugą; a wy, też się skusicie?

Kurczak po seczuańsku
Składniki na 3 porcje:
- 400 g kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki + 2 i 1/3 łyżki mąki
- 3 małe papryki różnokolorowe
- 1/2 dużej cebuli
- 3/4 papryczki chilli
- 1 mała marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki ketchupu
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1 i 3/4 łyżeczki sosu sojowego
- 3/4 łyżki sosu chilli
- 1 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę, obsypać solą i pieprzem, zalać jajkiem roztrzepanym z 
2 łyżkami mąki. Odstawić na 30 min. do lodówki. Po tym czasie usmażyć na głębokim oleju, odsączyć na papierowym ręczniczku. Warzywa posiekać w kostkę, podsmażyć czosnek i cebulę, dodać paprykę i marchewkę i smażyć jeszcze 5 min. Wymieszać koncentrat, ketchup, cukier, sosy i bulion, do warzyw dolać powstały sos i dorzucić mięso. W 1/3 szklanki wody rozmieszać 2 i 1/3 łyżki mąki, dodać na patelnię i szybko wymieszać. Podawać z ryżem. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz