niedziela, 26 października 2014

Letnia foccacia

Foccacia z pomidorami, ziołami i kurkumą

Najlepsze dania to te, których smak przywołuje miłe wspomnienia. Słońce, plaża, zapach pizzy - to wszystko pojawiało się w mojej głowie, gdy jadłam świeżą, domową foccacię :)

Foccacia to placek na cieście do pizzy, wzbogacony przyprawami i pomidorkami koktajlowymi. W wykonaniu jest to potrawa bardzo prosta - wystarczy zagnieść ciasto, dołożyć dodatki i wstawić do piekarnika. A co ze smakiem?

Choć przygotowywałam tę potrawę pierwszy raz w życiu, muszę przyznać, że naprawdę mi się udała. Ciasto było puszyste i chrupiące, pomidorki upieczone w punkt (jak one cudownie rozpływały się w ustach!), całość wzbogacały zioła i szczypta kurkumy. Niebo w gębie, bez dwóch zdań :)

Jeśli lubicie lekkie kolacje we włoskim stylu, foccacia to coś idealnie dla was. Przeniesie was w wakacyjny, śródziemnomorski klimat i pozwoli poczuć wakacje nawet w te mroźne dni :3

Letnia Foccacia
Składniki na 3 kawałki:
- 175 g mąki
- 3,5 g drożdży instant
- 1/2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
 - 1/4 łużeczki cukru
- 6 pomidorków koktajlowych
- zioła prowansalskie, bazylia

Składniki połączyć, dolewać letniej wody, aż ciasto będzie się lepiło. Wyrobić je, by było elastyczne, włożyć do miski, przykryć ją ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozciągnąć na podłużną formę do ciasta. Wcisnąć w nie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, obsypać ziołami. Piec w 180 stopniach ok. 20 min. Pokroić na kwadraty. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz