piątek, 11 lipca 2014

Lody kinder bueno




Lody kinder bueno

Ostatnio doszłam do wniosku, że chyba przestanę kupować lody w sklepie. Bo po co, skoro w domu można zrobić więcej, taniej, a w dodatku o wiele lepsze? Te wręcz banalnie proste lody na bazie kremu angielskiego są szybkie, a megadobre, do tego nawet niewprawny kucharz sobie z nimi poradzi :3

Na początku byłam sceptycznie nastawiona - w końcu co to za lody, krem angielski wymieszany z batonikiem? Nic specjalnego, każdy potrafi.. Lody jednak mnie zaskoczyły, bo rzeczywiście można było o nich powiedzieć 'lody kinder bueno', a nie 'lody śmietankowe z kawałkami kinder bueno'. Przeszły batonikiem na tyle, że smakowały niemal jak domowy odpowiednik lodów kinder z Fragoli, na które zresztą zamierzam wypróbować przepis (ciekawe, czy będą się różniły od tych). Nie trzeba pisać o nich poematów, wystarczy spróbować - nie będziecie zawiedzeni :3 No i dodam jeszcze, że sama zjadłam pół pudełka... To chyba o czymś świadczy :D

Lody kinder bueno
Składniki:
- 500 ml mleka pełnotłustego
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 5 batoników kinder bueno

Mleko zagotować z 1/3 cukru, pozostały cukier wymieszać dokładnie z żółtkami. Gorące mleko wlać do jajek, wymieszać, podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia (nie gotować, bo się zwarzy!). Wstawić do zamrażarki na godzinę. Batoniki pokroić na kawałeczki, wmieszać je do kremu. Wstawić do zamrażarki, wyjmować co godzinę i mieszać. Wyjąć 15 min. przed podaniem. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz