Tosty z camembertem i szczypiorkiem
Na początku planowałam zrobić coś podobnego do Panini Caprese, które przygotowałam kiedyś zainspirowana wizytą we Włoszech. Jednak w żadnym pobliskim sklepie nie znalazłam ciabatty :( Pomysł więc przekształcił się w tosta i może to i lepiej - pełnoziarniste pieczywo było w tym zestawieniu na miejscu, a i smak poczułam lepiej bez tej grubej warstwy chleba ;)
Ostatnio bardzo polubiłam camemberta, mimo swojej dawnej antypatii do niego ;) Ma wyrazisty, specyficzny smak, którego nabrał dzięki niemu cały tost :) Szczypiorek podkreślał ser, który przepysznie się rozpuścił :3
Polecam takie tosty każdemu wielbicielowi serów pleśniowych - są smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze: zapadają w pamięć ;)
Tost z camembertem
Składniki na 1 tosta:
- 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
- 1/3 camemberta
- garść posiekanego szczypiorku
- pieprz
Plasterki camemberta ułożyć na kromce, posypać go posiekanym szczypiorkiem i popieprzyć. Przykryć drugą kromką, położyć na lekko ciepłej patelni grillowej. Można lekko spłaszczyć łopatką i przycisnąć. Smażyć pod przykryciem z każdej strony do pojawienia się charakterystycznych przypieczonych pasków, na średnim ogniu, by ser zdążył się rozpuścić. Spiąć wykałaczką, podawać ciepłe. Smacznego!
FragOla <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz