Popcorn piernikowy
Kolejna wersja popcornu to jedna z najlepszych do tej pory. Prażona kukurydza jest słodka, oblepiona cukrem i korzennymi przyprawami. Przy jedzeniu można mieć niemal wrażenie, że pogryzamy pierniczki ;) Ma tylko jedną, poważną wadę - za głośno chrupie, rozgryzane migdały zagłuszały mi nazwiska :D
Fanom słodkiego popcornu ta wersja na pewno zasmakuje. Choć nie przebija popcornu Snickers, wciąga i z pewnością jest godna polecenia. Raz spróbujecie i przepadniecie, gwarantuję ;)
Popcorn piernikowy
Składniki na sporą miskę:
- 100 g kukurydzy preparowanej do popcornu
- 1 szklanka brązowego cukru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli
Kukurydzę uprażyć na odrobinie oleju. Migdały posiekać i dorzucić do garnka z popcornem, wymieszać. Masło, cukier, łyżkę wody i miód rozpuścić na małym ogniu, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać przyprawy, sól i proszek, wymieszać. Dolać aromat, zdjąć sos z ognia i oblać nim popcorn. Wymieszać dokładnie, przestudzić. Smacznego!
FragOla <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz