wtorek, 19 sierpnia 2014

Panini Caprese

Panini Caprese

Co powiecie na trochę wspomnień i małą dawkę Włoch? Oto włoskie panini w pełnej krasie!

Kiedy we Florencji jadłam tę bułkę, pomyślałam, że jest niezła, ale dałoby się zrobić lepszą. Dlatego dzisiaj przygotowałam własną wersję tej popularnej w Italii kanapki... i muszę przyznać, że smakowała o niebo lepiej niż włoski odpowiednik :) Pyszna i chrupiąca, najlepsza na ciepło z rozpuszczoną mozzarellą... Kwintesencja włoskiej kuchni ;D

Panini Caprese
Składniki:
- 1 duża ciabata
- 1/2 małej kulki mozzarelli
- 1/2 pomidora
- sól, pieprz, bazylia

Ciabatę przekroić tak, aby trzymała się na jednym boku. Do środka włożyć plastry mozzarelli i pomidora, przyprawić do smaku. Rozgrzać patelnię do grilla, ułożyć na niej kanapkę, smażyć przez chwilę, przyciskając ją np. garnkiem. Przewrócić na drugą stronę. W razie potrzeby zmieniać strony do chwili, gdy bułka będzie miała charakterystyczne paski od grillowania, a ser w środku lekko się rozpuści. Podawać gorące. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz