Wbrew pozorom, karmelowy popcorn jest bardzo dobry. Jeszcze lepsza jest jego wypasiona wersja a'la Snickers, z pyszną, słodką czekoladą i chrupiącymi orzeszkami... Momentami popcorn smakował jak batonik, co jest dużym plusem dla wielbicieli tego smakołyku ;3
Inną sprawą jest to, że kukurydza jest mdląco słodka i ciężko zjeść jej dużo bez późniejszych żołądkowych sensacji. Ja nie mogłam się od niej oderwać, czego skutki odczuwam teraz w postaci bólu brzucha :( Porcja tu podana spokojnie starczy trzem osobom na całą noc oglądania :D
Jeśli więc chcecie uczynić tę popularną przekąskę niezdrową, zapychającą i megaprzepyszną, polecam ten przepis. Mnie snickersowa wersja popcornu urzekła bardziej od tradycyjnej, słonej wersji i z pewnością nie raz jeszcze do niej wrócę :3
Popcorn Snickers
Składniki:
- 200 g kukurydzy do popcornu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki golden syrupu/płynnego miodu/cukru
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 batony Snickers
- mała puszka solonych orzeszków ziemnych
- 60 g mlecznej czekolady
Uprażyć w dużym garnku kukurydzę. Wymieszać cukier, golden syrup, sól, wodę i masło, postawić na średnim ogniu. Gotować 3 minuty od czasu, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Zdjąć z gazu, natychmiast dodać proszek i wymieszać, szybko oblać popcorn. Wymieszać dokładnie, aby każde ziarenko było oblepione karmelem. Wysypać na blachę z papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na 30 min., mieszać co 10 min. Czekoladę rozpuścić na parze, batoniki drobno posiekać. Popcorn wyjąc z piekarnika, przesypać do miski, wmieszać do niego orzechy i batony, oblać czekoladą i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Smacznego i miłego (a także słodkiego) seansu życzę!
FragOla <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz