Jogurt z owocami i karmelizowanymi płatkami jest świetną propozycją na lekkie śniadanie/kolację lub zdrowy deser.
W końcu nasz żołądek też zasługuje na odpoczynek :D Tak naprawdę dobór owoców jest dowolny i w dużej mierze uzależniony od sezonu; te, które ja podaję, smakują moim zdaniem najlepiej i
świetnie komponują się ze sobą. Całość to wyważone słodko - kwaśne smaki, jogurt dodaje świeżości, a chrupiące płatki są idealnym uzupełnieniem owoców. Niebo w gębie, polecam fanom lekkich, zdrowych przekąsek!
Jogurt z karmelizowanymi płatkami i owocami
Składniki na 2 porcje
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 duże kubki jogurtu naturalnego (740 g)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 kiwi
- 1 banan
- 1/3 ananasa
- 1,5 garści borówki amerykańskiej
- skórka z 1 cytryny
- 4 listki mięty
Na patelni rozpuścić masło, wsypać i zrumienić płatki. Dodać miód i podgrzewać 2 minuty, mieszając. Wysypać z patelni na papier do pieczenia, cienko rozsmarować, pozostawić do wyschnięcia. Jogurt posłodzić, owoce pokroić w drobną kostkę. Wyschnięte płatki połamać na małe fragmenty. Układać w miseczce/pucharku warstwy: borówka - jogurt - banan - jogurt - płatki - jogurt - kiwi + ananas - jogurt. Na wierzch zetrzeć skórkę cytryny, udekorować miętą. Podawać schłodzone. Smacznego!
FragOla <3
PS: Polecam nabierać łyżeczką wszystkie wartswy naraz - tak smakują najlepiej ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz