środa, 3 grudnia 2014

Zimowe jabłka?

 
Pieczone jabłko piernikowe, scones z kremem Mocca i masłem orzechowym, mleko



Mam ostatnio taki zastój ze wstawianiem postów, że jestem przerażona. Nie wiem, czy to kwestia małej ilości czasu, czy może mojego obżarstwa, ale faktem jest, że po raz pierwszy zdarza mi się wstawiać post z niedzieli w czwartek ;(

Pieczone jabłka nie są moją ulubioną przekąską. Skusiła mnie jednak część nazwy "piernikowe". Spodziewałam się aromatu i świątecznego smaku, niestety jabłko niczym szczególnym się nie wyróżniało. Było słodkie, miękkie, w środku chrupały bakalie... Czegoś jednak mu brakowało :(

Wniosek jest jeden - muszę być bardziej systematyczna :) Nie mogę też robić sobie wielkich nadziei na cudowne pieczone jabłka - czego nie lubię, to mi po prostu nie smakuje i nic mnie do tego nie przekona :3 Wolę lody, kawę i Baileysa, pieczone jabłka na razie sobie odpuszczę :)

Piernikowe pieczone jabłko
Składniki na 2 porcje:
- 2 duże jabłka
- 2 garści dowolnych bakalii (u mnie rodzynki, migdały, orzechy laskowe i nerkowce)
- 4 łyżki miodu
- przyprawa do piernika
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru

Odciąć jabłkom kapelusze, wydrążyć. Do każdego włożyć 2 łyżki miodu i garść bakalii, obsypać przyprawą. Przykryć odciętą częścią owocu. Piec w naczyniu żaroodpornym zalanym wodą z cukrem 50 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz