niedziela, 14 grudnia 2014

Party menu #4: Szarlotka orzechowa


Orzechowa szarlotka z żurawiną



Tradycyjnie, ale nie do końca, czyli orzechowa szarlotka przed wami ;) Pyszne połączenie jesiennych smaków i bakalii, aż chce się więcej ^^

Oj, wesoło było w kuchni przy pieczeniu! Najpierw, ponieważ jak zawsze nie doczytałam w przepisie, że potrzebne są mielone orzechy (a blender pozostaje w sferze marzeń), niczym Thor tłukłam młotkiem orzechy laskowe :3 Hałas i ich fragmenty rozniosły się po całym domu, w końcu jednak powstał wymarzony proszek laskowy ;) Później radośnie wysypałam kruszonkę na jabłka... pod koniec orientując się, że nie dodałam piany! Było trochę zabawy ze zdejmowaniem tego ciasta, trzeba przyznać ;)

Koniec końców na szczęście ze wszystkich tych nieszczęść wyszła mi szarlotka idealna - z mocno wyczuwalnym orzechowym posmakiem, kwaśną żurawiną i puszystą pianką ;) Gdybym lubiła szarlotkę, zapewne stałaby się moim ulubionym ciastem :D Kto wie, może i tak się stanie...?

Szarlotka orzechowa
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych
- 3 jajka
- 230 g masła 
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki cukru - pudru
- 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 słoiczki marmolady jabłkowej z cynamonem
- 80 g żurawiny
- 100 g cukru

Orzechy laskowe zetrzeć na pył. Dodać do nich mąkę, masło, żółtka, cynamon, proszek, aromat, gałkę i cukier - puder, zagnieść elastyczne ciasto, owinąć je folią i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie podzielić je na pół, połowę rozłożyć na dużej, kwadratowej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do marmolady dodać żurawinę, wymieszać. Rozłożyć nadzienie na cieście. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, miksując. Pianę wyłożyć na nadzienie. Wierzch ciasta obsypać pokruszoną resztą ciasta. Piec 50 min. w 175 stopniach. Smacznego!

FragOla <3


1 komentarz: