sobota, 6 grudnia 2014

Mikołajki od kuchni



Babeczki pomarańczowe z kawałkami czekolady i cynamonowym kremem 



Mikołajkowe przyjemności - książka, babeczka, lody piernikowe i kawa z syropem cynamonowym

Śniegu za oknem na razie nie widać, ale świąteczny nastrój w moim domu już jest ;D Choć w galeriach handlowych już od ponad miesiąca można usłyszeć "Let it snow" i kupić milion mikołajowo - renoferowych drobiazgów, dzisiejsze Mikołajki oficjalnie rozpoczynają sezon świąteczny!

Mój Mikołaj się spisał - przyniósł same miłe drobiazgi. Słodkości niestety nie dostałam, ale na szczęście zadbałam sobie o nie sama ;) Wczorajszy wieczór spędziłam przy akompaniamencie świątecznych utworów, jedząc lody piernikowe, pijąc zimową kawę, czytając "W śnieżną noc" i, oczywiście, rozkoszując się smakiem babeczek - reniferów ;)

Babeczki są przepysznie pomarańczowe, z drobinkami mlecznej czekolady i kremem cynamonowym. Na dodatek wyglądają tak uroczo, że ciężko im się oprzeć ;) W połączeniu z lodami i kawą z cynamonowym syropem tworzyły trio idealne na zimowy wieczór ;)

Niech więc Święty Mikołaj będzie dla was łaskawy i przy następnej okazji przyniesie wam coś równie smacznego! A jeśli byliście niegrzeczni... Cóż, zawsze możecie zrobić sobie coś sami ;3

Pomarańczowo - cynamonowe babeczki - renifery
Składniki na 9 babeczek:
- 2/3 + 1 i 1/3 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- skórka z 1 i 1/3 pomarańczy
- 2 jajka
- ok. 110 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 tabliczki mlecznej czekolady (ok. 66 g)
- 2 i 2/3 łyżki mascarpone
- 300 ml kremówki 30%
- 1 i 1/3 łyżki cukru - pudru
- 2/3 łyżki cynamonu
+ do dekoracji:
- 9 m&m's
- 18 ziarenek ryżu preparowanego/dowolnych białych groszków
- 2 kostki czekolady
- precelki solone

Masło ubić z cukrem na puszysto. Miksując, dodawać po jednym jajku. Dorzucić aromat i skórkę pomarańczy oraz suche składniki, zmiksować do połączenia składników. Wmieszać posiekaną drobno czekoladę. Rozłożyć równomiernie do formy na muffinki, piec 22 minuty w 180 stopniach. Wystudzić. Schłodzone mascarpone, kremówkę, cynamon i cukier - puder zmiksować na puszysty krem. Wyłożyć go na babeczki i udekorować je: precelki uformować w rogi, nosy zrobić z M&m'sów, ryż lub białe groszki zmienić w oczy, źrenice namalować roztopioną czekoladą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Syrop cynamonowy
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 350 ml wody

Cukier rozpuścić na średnim ogniu w wodzie, zagotować. Po 4 minutach dodać resztę składników, wymieszać, zmniejszyć ogień. Gotować do uzyskania syropu (masa stanie się ciemniejsza i gęstsza). Wystudzić, przelać do buteleczki. Dodawać do kawy, mleka, gorącej czekolady, naleśników itp. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz