Lubię posiłki tego typu. Owsianki czy ryżowe risotto są najlepsze na kolację lub śniadanie, z dodatkiem mleka - mogłabym jeść je niemal codziennie ;) Dzisiejsza przyjemność była cytrynowo - waniliowa, pięknie pachnąca latem i wakacjami w tropikach. Zmniejszyłam nieco ilość mleka w przepisie (litr to wg. mnie zdecydowanie za dużo), następnym razem posłodzę też trochę mniej - po połowie porcji nieco się zasłodziłam. Jednak, suma sumarum, wyszło pysznie, jak zwykle ;)
Risotto cytrynowo - waniliowe polecam wszystkim wielbicielom ryżu na mleku. Jeśli przed świętami chcecie poczuć jeszcze ostatnie promienie wakacyjnego słońca, przekąska ta z pewnością was skusi ;)
Risotto cytrynowo - waniliowe
Składniki na 2 - 3 porcje:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki do kawy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka z 2 cytryn
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ryż zalać szklanką wody i połową mleka, posolić, zagotować, mieszając co jakiś czas. Gdy płyn prawie całkiem odparuje, dodać 1/3 szklanki mleka, skórkę z cytryn, pieprz i cukier waniliowy. Wygotować mleko, dodać kolejną 1/3 szklanki, proces powtarzać do zużycia całego płynu, mieszając. Dolać śmietankę i posłodzić, wymieszać, odparować płyn. Podawać ciepłe. Smacznego!
FragOla <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz