Zapiekanki są świetnym pomysłem na rodzinny obiad: ekonomiczne i tak proste, że każdy sobie poradzi. Kiedy nie mamy pomysłu lub chcemy oczyścić lodówkę z zalegających tam produktów, nie ma lepszego rozwiązania! Dzisiajsza zapiekanka jest całkiem oryginalna, bo zapiekana z mozzarellą, a nie serem żółtym. Mimo tego udziwnienia smakowała wszystkim!
Do zapiekanki trzeba było przygotować coś zimnego do picia, a że uwielbiam shake'i, po ostatnio pitym w Feel the Chill shake'u snickersowym wpadłam na pomysł, że odtworzę jego smak. Wyszedł nawet lepszy, choć był improwizacją od początku do końca :3
Zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą
Składniki na 7 - 8 porcji:
- 250 g mozzarelli
- ok. 700 g piersi z kurczaka
- ok. 750 g makaronu
- 1 opakowanie mrożonych brokułów
- 2 papryki
- 2 duże cebule
- 400 g śmietany
- 3 jajka
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente. Brokuły ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Posiekaną cebulę zeszklić, dorzucić pokrojone w kostkę mięso w przyprawie do kurczaka i posiekana paprykę, smażyć, aż kurczak będzie gotowy. Spód dużego naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, wyłożyć na nie makaron, brokuły i kurczaka z warzywami. Zalać śmietaną dokładnie wymieszaną z jajkami i przyprawami. Ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli. Zapiekać w 200 stopniach ok. 25 minut. Smacznego!
Shake Snickers
Składniki:
- 2/3 pudełka lodów śmietankowych/bakaliowych
- ok. 1/2 l mleka (nie wiem, ile dokładnie dałam)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/3 tabliczki mlecznej czekolady, najlepiej z orzechami
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka wody
Zblendować lody z mlekiem do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać masło orzechowe. Przygotować karmel: cukier rozmieszać z wodą w rondelku, wstawić na mały ogień, podgrzewać do uzyskania bursztynowego karmelu. NIE MIESZAĆ!
Karmel dodać do mleka, blendując. Jeżeli karmel zastygnie (80 % szans, że tak będzie), podgrzać masę do jego rozpuszczenia i ponownie zblendować. Schłodzić w lodówce, do zimnego zetrzeć czekoladę. Wymieszać. Przechowywać w lodówce, podawać zimne. Smacznego!
FragOla <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz