niedziela, 25 stycznia 2015

Sałatka z gorgonzolą, karmelizowaną gruszką i dressingiem miodowo - musztardowym


Sałatka z gorgonzolą, karmelizowaną gruszką, orzechami, rukolą, roszponką i dressingiem musztardowo - miodowym




Wczorajszy dzień minął w stylu włoskim: na obiad wypad na pizzę, na kolację zaś sałatka w stylu słonecznej Italii ;) Ostatnio jadłam podobną w Pizzy Italiano, choć byłabym skłonna stwierdzić, że domowa jest o wiele lepsza :D

Sałatka opiera się na znanym i lubianym połączeniu gorgonzoli z gruszką i orzechami. Nie jest zbyt trudna do zrobienia, 20 minut spokojnie na nią wystarczy - pokrojenie sera i orzechów oraz skarmelizowanie gruszki to nie sztuka ;) Gorzej z kupnem składników, bo ani sałaty, ani ser nie są zbyt tanie (i nie w każdym sklepie można je znaleźć). Cóż, dla efektu trzeba się trochę wysilić i poszukać taniego supermarketu :D

Z pozoru sałatka jest lekka, ja jednak przejadłam się małą miseczką - może to przez gorgonzolę? O ile ktoś lubi sery pleśniowe, potrawa na pewno mu zasmakuje; dominuje w niej ser i gruszka, orzechy i sałaty są tylko dodatkiem. Dressing wyszedł mi chyba nieco zbyt płynny i opadł na dno miski, mimo wszystko jednak jest smaczny i oryginalny, jak to zwykle bywa z połączeniem miód - musztarda. Dzięki orzechom danie jest przyjemnie chrupiące. Bilans smaków jest niemal idealny - równoważą się ze sobą słodycz, słoność, kwaśność i lekka goryczka charakterystyczna dla pleśniowego sera. 

Zima robi się coraz ostrzejsza, warto więc przywołać w swoim domu choć trochę słońca. Może ta sałatka będzie najlepszym sposobem? O tym musicie zadecydować już sami ;)

Sałatka z grogonzolą, karmelizowaną gruszką i dressingiem musztardowo - miodowym
Składniki:
- spora garść roszponki
- spora garść rukoli
- 2 gruszki
- 100 g gorgonzoli
- 1/2 szklanki dowolnych orzechów (u mnie mieszanka włoskie + laskowe + nerkowce)
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szklanki oleju/oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz

Gruszkę pokroić w plasterki i smażyć chwilę w łyżce miodu (nie rozgotować!). Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Gorgonzolę pokroić w kostkę. Z łyżki miodu, oleju, cytryny, musztardy i wyciśniętego czosnku przygotować dressing, mieszając wszystko dokładnie, przyprawić go. W misce ułożyć warstwy: roszponka - gruszka - rukola - ser, polać dressingiem i obsypać orzechami. Smacznego!

FragOla <3

Przepis ze strony www.coutellerie.pl

1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń