niedziela, 4 stycznia 2015

Cykl popcornowy #7: Popcorn piernikowy


Popcorn piernikowy


Wczorajsza noc była dla mnie krwawa, niebezpieczna i pełna intryg. Tak, zgadliście - pierwszy sezon "Gry o Tron" już za mną, pora tylko czekać na kolejne wolne dni i całą noc poświęcę serii drugiej ;) Zawiłą fabułę serialu umilał mi popcorn piernikowy.

Kolejna wersja popcornu to jedna z najlepszych do tej pory. Prażona kukurydza jest słodka, oblepiona cukrem i korzennymi przyprawami. Przy jedzeniu można mieć niemal wrażenie, że pogryzamy pierniczki ;) Ma tylko jedną, poważną wadę - za głośno chrupie, rozgryzane migdały zagłuszały mi nazwiska :D 

Fanom słodkiego popcornu ta wersja na pewno zasmakuje. Choć nie przebija popcornu Snickers, wciąga i z pewnością jest godna polecenia. Raz spróbujecie i przepadniecie, gwarantuję ;)

Popcorn piernikowy
Składniki na sporą miskę:
- 100 g kukurydzy preparowanej do popcornu
- 1 szklanka brązowego cukru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- szczypta soli

Kukurydzę uprażyć na odrobinie oleju. Migdały posiekać i dorzucić do garnka z popcornem, wymieszać. Masło, cukier, łyżkę wody i miód rozpuścić na małym ogniu, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać przyprawy, sól i proszek, wymieszać. Dolać aromat, zdjąć sos z ognia i oblać nim popcorn. Wymieszać dokładnie, przestudzić. Smacznego!

FragOla <3



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz