niedziela, 4 stycznia 2015

Placki pomidorowe - zdrowsza wersja naleśników


Placki pomidorowe



Nie znam osoby, która nie lubiłaby naleśników. Zazwyczaj jednak są one słodkie, pełne mąki oraz cukru, ciężkie i zwyczajnie niezdrowe. Co by jednak było, gdyby naleśniczki zrobić... z pomidora?

Placki pomidorowe to pomysł na lekką i prostą w wykonaniu przekąskę. Nie zabiera wiele czasu i jest naprawdę smaczna, o ile, oczywiście, lubi się pomidory ;) Kiedy nie macie pomysłu na kolację, te naleśniczki będą świetną alternatywą dla tradycyjnych racuchów! Oprócz smaku jest też dodatkowa korzyść - można zajadać się nimi do woli, bo składają się głównie z pomidorów ;)

Placki pomidorowe
Składniki na ok. 20 małych placków:
- 3 duże pomidory
- ok. 150 g mąki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz, oregano, bazylia

Pomidory pokroić w drobną kostkę. Jeżeli mają mało soku, posolić je i odstawić na 30 min. Dodać starty czosnek, cebulę i przyprawy, wymieszać. Dosypywać stopniowo mąki, mieszając, póki nie powstanie gęste ciasto naleśnikowe (można dodawać na oko - wyjdzie jej więcej lub mniej niż w przepisie). Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Smacznego!

FragOla <3

Inspiracja: Filozofia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz