niedziela, 20 kwietnia 2014

Wielka Sobota w kuchni

Nadziewane muszle makaronowe z serem i sosem pomidorowym

Kolejny obiad z serii postnej, jako że wczoraj była Wielka Sobota :) Zapiekanka smaczna, jak na danie bezmięsne bardzo sycąca. Dobrze nadaje się na danie obiadowe, chociaż nadziewanie muszli na co dzień chyba mogłoby być problematyczne :)  Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku.

A oto mój świąteczny koszyczek! Skromny, bo skromny, ale musiałam się pochwalić. ;D

No i przede wszystkim chciałabym życzyć wszystkim wesołych świąt Wielkiejnocy! Wspaniałego czasu spędzonego z rodziną i pysznego jedzenia na świątecznym stole :3

Nadziewane muszle makaronowe

Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie dużych muszli makaronowych
Nadzienie:
- 1/2 kulki mozarelli
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 150 g ricotty
- 2 łyżki mascarpone
- 1 białko
Sos pomidorowy:
- 1/2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
- 1 puszka (400 g) pomidorów
- 1/2 łyżki bazylii
- 1/2 łyżki oregano
- sól, pieprz, cukier

- świeża bazylia
- ser żółty do posypania

Ugotować makaron. Zblendować składniki nadzienia, nadziać muszle. Posiekać pomidory, wymieszać je z przecierem. Przyprawić oregano, bazylią, solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Wylać sos na dno naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim nadziane muszle. Posypać startym serem . Piec ok. 20 min. w 200 stopniach. Posypać świeżą bazylią. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz