Kolejny obiad z serii postnej, jako że wczoraj była Wielka Sobota :) Zapiekanka smaczna, jak na danie bezmięsne bardzo sycąca. Dobrze nadaje się na danie obiadowe, chociaż nadziewanie muszli na co dzień chyba mogłoby być problematyczne :) Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku.
No i przede wszystkim chciałabym życzyć wszystkim wesołych świąt Wielkiejnocy! Wspaniałego czasu spędzonego z rodziną i pysznego jedzenia na świątecznym stole :3
Nadziewane muszle makaronowe
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie dużych muszli makaronowych
Nadzienie:
- 1/2 kulki mozarelli
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 150 g ricotty
- 2 łyżki mascarpone
- 1 białko
Sos pomidorowy:
- 1/2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
- 1 puszka (400 g) pomidorów
- 1/2 łyżki bazylii
- 1/2 łyżki oregano
- sól, pieprz, cukier
- świeża bazylia
- ser żółty do posypania
Ugotować makaron. Zblendować składniki nadzienia, nadziać muszle. Posiekać pomidory, wymieszać je z przecierem. Przyprawić oregano, bazylią, solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Wylać sos na dno naczynia żaroodpornego, ułożyć na nim nadziane muszle. Posypać startym serem . Piec ok. 20 min. w 200 stopniach. Posypać świeżą bazylią. Smacznego!
FragOla <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz