piątek, 25 kwietnia 2014

Tarta migdałowo - truskawkowa

Tarta migdałowa z truskawkami

Ciasto weekendowe, w ramach otwarcia sezonu na truskawki ;D To nie to samo co w czerwcu, kiedy owoce są świeże i słodkie, ale skoro już udało się je kupić, to czemu ich nie użyć? Wyszło pysznie, spód bardzo kruchy, krem cudnie migdałowy, o truskawkach nie ma co mówić - to w końcu moje ulubione owoce, zjem je zawsze i wszędzie :D

Przy robieniu miałam małą przygodę - zamiast cukru - pudru do ciasta przypadkowo dodałam mąki ziemniaczanej ;D Muszę zacząć podpisywać pojemniczki w kuchni... Na szczęście wszystko udało się odkręcić, ratowałam się, posypując spód cukrem - pudrem w trakcie pieczenia :D I wyszło super! Zdjęcie nieco niewyraźne, w rozgardiaszu nie zdążyłam zrobić lepszego ;)*

Tarta migdałowa z truskawkami

Składniki:
Spód:
- 150 g mąki 
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru - pudru
- 100 g masła
Krem:
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 450 ml mleka
- 100 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
 Dodatkowo:
- ok. 500 g truskawek
- 1/2 szklanki posiekanych, podprażonych migdałów

Ze składników wyrobić ciasto, owinąć folią, wsadzić na 30 min. do lodówki. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Schłodzonym ciastem wylepić formę o średnicy 25 cm, obniżyć temp. piekarnika do 200 stopni. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, obciążyć (np. ryżem). Piec 15 min., wyjąć, zdjąć papier, piec jeszcze 10 - 15 min. do zarumienienia się ciasta. Przestudzić.

Utrzeć żółtka z cukrem (aż będą jasne i puszyste), wmiksować 50 ml mleka, aromat i mąki. Pozostałe mleko zagotować. Wlać do niego zmiksowaną masę, mieszać intensywnie do zgęstnienia. Dodać posiekane masło i mieszać do roztopienia. Wyłożyć krem na spód, ostudzić. Udekorować truskawkami i migdałami wedle uznania ;)
Smacznego!

FragOla <3
*przepis z Moich Wypieków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz