Sałatka z rukolą, camembertem, karmelizowaną gruszką i chipsami z tortilli
Siedząc nad książkami i smętnie się ucząc przyszło mi na myśl, że zjadłabym camemberta. Serek ten akurat był w lodówce, podobnie jak rukola i gruszki, do tego ostatnio w moim domu znalazła się prawdziwa włoska oliwa z oliwek. Stwierdziłam więc, że stworzę spontaniczną sałatkę, niekoniecznie innowacyjną, bo ser pleśniowy i karmelizowana gruszka to dość znane połączenie, ale z pewnością smaczną. Pokroiłam ser, skarmelizowałam gruszkę i dodałam do wszystkiego chipsy z tortilli. Powstała przepyszna kolacja, zdrowa i przepyszna, wreszcie taka, w którą włożyłam choć trochę serca ;)
Niedługo będę miała tydzień wolny i obiecałam sobie, że spędzę jego część w kuchni. Sezon wiosenny ruszył pełną parą, więc mam w czym wybierać: sałatki, koktajle, lody... Nie mogę się już doczekać tego szału kulinarnego... Może nawet w końcu uda mi się doprowadzić do skutku Foodfiction...?
Sałatka z camembertem, rukolą i karmelizowaną gruszką
Składniki na 1 porcję:
- garść rukoli
- 1/2 camemberta
- 1 gruszka
- 1/2 tortilli pszennej
- łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki miodu
Rukolę wymieszać w misce z posiekanym camembertem, dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Wstawić do lodówki. Gruszkę pokroić w plasterki i skarmelizować w miodzie, wystudzić. Tortille pokroić na cienkie paski i usmażyć bez dodatku tłuszczu, by stała się chrupiąca. Wszystkie składniki wymieszać w misce z rukolą i serem. Smacznego!
FragOla <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz