Ciastka są banalne w wykonaniu, wystarczy zmiksować wszystkie składniki, uformować i wstawić do piekarnika. Każdy da sobie z nimi radę, podobnie jak każdy z chęcią schrupie kilka sztuk :) Ciasteczka są przygotowane z mąki razowej, mają więc nieco ziarnistą strukturę i lekko słonawy posmak. Moim zdaniem tylko dodaje im to charakteru - Nutella nie dominuje, a jedynie pobrzmiewa gdzieś w tle, mąka razowa wynosi ciastka na wyższy poziom smaku, a całość dopełniają chrupiące orzechy. Niebo w gębie, wprost nie sposób się oderwać :3
Ciasteczka te warto przygotowywać nie od święta i cieszyć się nimi w formie deseru lub drugiego śniadania. Każde dziecko je pokocha, dorosłym też z pewnością zasmakują... A zwłaszcza ze szklanką zimnego mleka ;)
Razowe ciasteczka z Nutellą i orzechami
Składniki na ok. 40 sztuk:
- 1 i 1/3 szklanki mąki razowej
- 1 jajko
- 115 g masła
- 115 g Nutelli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
Masło utrzeć z Nutellą na puszysto, stopniowo dodawać cukier, dodać jajko i aromat, wciąż miksując. Składniki suche wmiksować do ciastka, na koniec wsypać do niego orzechy. Formować małe kulki i spłaszczone ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 13 min. w temp. 180 stopni. Smacznego!
FragOla <3
Nutella pasuje do wszystkiego ;)
OdpowiedzUsuńzapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/