Risotto czekoladowo - pomarańczowe z nutą Irish Cream, podane z pokruszonymi ciastkami amaretti; mleko czekoladowe
Gdybym miała porównywać poprzednią, orzechową wersję z tą dzisiejszą, szczerze wybrałabym tę. Dlaczego? Przede wszystkim, jest intensywnie czekoladowa, ale nie aż tak zabójczo słodka, co pozwala zjeść porcję do końca :D Nadal jest to danie dla głodnych ludzi, ale niekoniecznie umierających :3 Poza tym połączenie 'dark chocolate&orange' robi swoje ^^
Komu polecam to danie? Przede wszystkim wielbicielom gorzkiej czekolady (najlepiej tym głodnym :D), a także tym, którzy lubią desery typu ryż na mleku. Risotto na słodko jest dość specyficzne i nie każdemu zasmakuje, jednak nisza jego wielbicieli jest mu szczerze oddana :3 A zresztą, kto nie lubi trochę pomieszać ryżu dla relaksu...?
Czekoladowo-pomarańczowe risotto na Irish Creamie
Składniki na 2 porcje dla mocno głodnych ludzi, 3 porcje dla głodnych przeciętnie:
- 3/4 szklanki ryżu (najlepiej arborio)
- skórka z 1/2 pomarańczy
- mały kieliszek Irish Creamu (właściwie każdy likier się nada)
- 2 i 1/4 szklanki mleka
- 75 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 3 płaskie łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
- cynamon i przyprawa korzenna do smaku
- 1,5 łyżki masła
- *opcjonalnie 4 ciastka amaretti
W średnim garnku na małym ogniu rozpuścić łyżkę masła, smażyć w nim ryż, aż zbrązowieje. Dolać alkohol, czekać do wyparowania, mieszając co jakiś czas. Dolać 1/2 szklanki mleka,
gotować, aż ryż je wchłonie, często mieszając. Czynność powtarzać do wyczerpania się mleka. Przed dodaniem ostatniej porcji mleka rozpuścić czekoladę z pozostałym masłem, dodać do niej sól, cukry, przyprawy i skórkę pomarańczy. Gdy ryż się ugotuje, dodać czekoladę, wymieszać. Podawać ciepłe, opcjonalnie z pokruszonymi ciastkami (polecam - ich dodatek jest boski). Smacznego!
FragOla <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz