czwartek, 19 marca 2015

Naleśniki caprese


Naleśniki z suszonymi pomidorami i mozzarellą



Po dwóch dniach jeżdżenia na rolkach wreszcie naprawdę zgłodniałam; postanowiłam więc zrobić sobie pyszne naleśniki. Tym razem postawiłam na wytrawne i po włosku, nieco podchodzące pod caprese ;)

Same placki są przepyszne, dużo daje im dodatek oliwy z pomidorów oraz właśnie pomidory - mają charakterystyczny, kwaśno - słodki posmak. Jednak z mozzarellą są jeszcze lepsze i naprawdę warto poświęcić wieczór dla tych ciągnących się pasm sera ;)

Po dzisiejszym dniu właściwie nie wiem, czy wolę naleśniki słodkie czy wytrawne, a to naprawdę dziwne, gdy spojrzy się na moją miłość do cukru w każdej postaci :D Poleciłabym je wszystkim smakoszom kuchni włoskiej i wielbicielom lekkich, klasycznych, słonecznych smaków ;)

Naleśniki caprese
Składniki na 4 porcje:
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 7 suszonych pomidorów + 1 łyżka zalewy
- 100 g mozzarelli
- bazylia, sól, pieprz

Roztrzepać jajka z mąką, mlekiem, zalewą i przyprawami. Pomidory posiekać i dodać do ciasta. Smażyć na średnim ogniu, chwilę z każdej strony. Pokroić mozzarellę na plasterki i ułożyć kilka na każdym naleśniku. Podgrzać na patelni bez dodatku tłuszczu, pod przykryciem, aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz