Same placki są przepyszne, dużo daje im dodatek oliwy z pomidorów oraz właśnie pomidory - mają charakterystyczny, kwaśno - słodki posmak. Jednak z mozzarellą są jeszcze lepsze i naprawdę warto poświęcić wieczór dla tych ciągnących się pasm sera ;)
Po dzisiejszym dniu właściwie nie wiem, czy wolę naleśniki słodkie czy wytrawne, a to naprawdę dziwne, gdy spojrzy się na moją miłość do cukru w każdej postaci :D Poleciłabym je wszystkim smakoszom kuchni włoskiej i wielbicielom lekkich, klasycznych, słonecznych smaków ;)
Naleśniki caprese
Składniki na 4 porcje:
- 150 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 7 suszonych pomidorów + 1 łyżka zalewy
- 100 g mozzarelli
- bazylia, sól, pieprz
Roztrzepać jajka z mąką, mlekiem, zalewą i przyprawami. Pomidory posiekać i dodać do ciasta. Smażyć na średnim ogniu, chwilę z każdej strony. Pokroić mozzarellę na plasterki i ułożyć kilka na każdym naleśniku. Podgrzać na patelni bez dodatku tłuszczu, pod przykryciem, aż ser się rozpuści. Podawać ciepłe. Smacznego!
FragOla <3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz