sobota, 30 sierpnia 2014

Foodfiction #1: ,,Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy'' - niebieskie lody


Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy
: lody smerfowe z borówką amerykańską podane z borówkami, pokruszonym ciastkiem amaretti i startą gorzką czekoladą


Dzisiejszym postem chciałabym rozpocząć nowy cykl na blogu: Foodfiction, czyli jedzenie inspirowane książkami, filmami i serialami! Jestem wielką fanką zarówno literatury, jak i kina (więcej o tym na blogu https://lasesame.blogspot.com), pomyślałam więc, że może warto połączyć to z drugą pasją - kuchnią? Tak powstał pomysł na najnowszy cykl przepisów. Pojawiać się będą one w soboty, aż do wyczerpania pomysłów, co, mam nadzieję, nie nastąpi szybko ;)

A oto pierwszy post z serii - lody smerfowe z borówki amerykańskiej. Pochodzą z książki Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy; nie były one bezpośrednio tam wymienione, ale kto czytał, ten wie, że Percy i jego mama mieli dziwaczną słabość do niebieskiego jedzenia ;)

Muszę przyznać, że po raz pierwszy spotkałam się z tak dziwacznym spodobem robienia lodów. Białka utarte z cukrem? Bez gotowania? Bez mieszania co godzinę? Nie, to ma się udać? Przepis jednak mówił swoje, wzięłam się więc, choć nieco sceptyczna, do pracy.

Jaka jest właściwie definicja lodów smerfowych? Są to lody o bliżej nieokreślonym smaku, których charakterystyczną cechą jest kolor niebieski; wielu z was pewnie pamięta je z dzieciństwa, kiedy nie wiedzieliśmy jeszcze o istnieniu barwników spożywczych i błękitna barwa deseru była nie lada atrakcją ;) Domowa wersja nie odbiega zbytnio od oryginału, jest bardzo słodka, cukrowo - śmietanowa, jej smak przywodzi nieco na myśl niebieską watę cukrową. Co jakiś czas można jednak spotkać kwaśne borówki przełamujące świetnie smak, które nadają lodom charakterystyczności. Ich dodatek jest najlepszą częścią deseru, choć każde dziecko bez wahania zje go i bez nich :3

Lody smerfowe z borówki amerykańskiej
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- ok. 100 g borówki amerykańskiej
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- tubka niebieskiego barwnika w żelu

Żółtka ubić z połową cukru i łyżką przegotowanej, gorącej wody. Białka ubić z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno, borówkę zblendować na płynną masę. Wszystkie składniki delikatnie połączyć, mieszając, dodać barwnik. Wstawić do zamrażarki w plastikowym pojemniku. Wyjąć 5 - 10 min. przed podaniem. Smacznego!

FragOla <3
PS: Najfajniejszy w tych lodach jest oczywiście niebieski język :3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz