niedziela, 31 sierpnia 2014

Cykl popcornowy #3: popcorn Snickers

Popcorn a'la Snickers

Kolejna odsłona cyklu popcornowego, tym razem na słodko! Jeśli nie próbowaliście nigdy popcornu z karmelem, który serwują niektóre kina, radzę wam szybko naprawić ten błąd :) Ktoś mógłby uznać, że kukurydza po prostu nie może być słodka, ale czemu nie przełamywać stereotypów?

Wbrew pozorom, karmelowy popcorn jest bardzo dobry. Jeszcze lepsza jest jego wypasiona wersja a'la Snickers, z pyszną, słodką czekoladą i chrupiącymi orzeszkami... Momentami popcorn smakował jak batonik, co jest dużym plusem dla wielbicieli tego smakołyku ;3

Inną sprawą jest to, że kukurydza jest mdląco słodka i ciężko zjeść jej dużo bez późniejszych żołądkowych sensacji. Ja nie mogłam się od niej oderwać, czego skutki odczuwam teraz w postaci bólu brzucha :( Porcja tu podana spokojnie starczy trzem osobom na całą noc oglądania :D

Jeśli więc chcecie uczynić tę popularną przekąskę niezdrową, zapychającą i megaprzepyszną, polecam ten przepis. Mnie snickersowa wersja popcornu urzekła bardziej od tradycyjnej, słonej wersji i z pewnością nie raz jeszcze do niej wrócę :3

Popcorn Snickers
Składniki:
- 200 g kukurydzy do popcornu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki golden syrupu/płynnego miodu/cukru
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 batony Snickers
- mała puszka solonych orzeszków ziemnych
- 60 g mlecznej czekolady

Uprażyć w dużym garnku kukurydzę. Wymieszać cukier, golden syrup, sól, wodę i masło, postawić na średnim ogniu. Gotować 3 minuty od czasu, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Zdjąć z gazu, natychmiast dodać proszek i wymieszać, szybko oblać popcorn. Wymieszać dokładnie, aby każde ziarenko było oblepione karmelem. Wysypać na blachę z papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika na 30 min., mieszać co 10 min. Czekoladę rozpuścić na parze, batoniki drobno posiekać. Popcorn wyjąc z piekarnika, przesypać do miski, wmieszać do niego orzechy i batony, oblać czekoladą i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Smacznego i miłego (a także słodkiego) seansu życzę!

FragOla <3


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz