wtorek, 19 sierpnia 2014

Dactella


Krem czekoladowo - daktylowy


Jogurt z limetką i mascarpone, kanapka z pełnoziarnistym chlebem i Dactellą

Pamiętacie krem kanapkowy Snickers? Smakował wszystkim tak bardzo, że w krótkim czasie cały słoik zniknął z lodówki  
:) Żeby urozmaicić sobie życie czymś innym niż Nutella i masło orzechowe, przygotowałam kolejne słodkie smarowidło.

Krem z daktyli jest bardzo smaczny, słodki i kakaowy; ma idealną do smarowania konsystencję Nutelli, choć nie ma w nim grama czekolady. Jest intensywnie daktylowy, czuć w nim też cynamon... Pycha, choć Snickersa już chyba nic nie przebije ;D

Co do przygotowania, jest o wiele łatwiejsze niż Snickers, bo wystarczy tylko wszystko zblendować. Składników też jest niewiele. Zdecydowanie wszystko ułatwia blender z misą, którego niestety nie posiadam - miksowanie daktyli zwykłym rozdrabniaczem to prawdziwy koszmar :( Na szczęście udało się - efekt na zdjęciach :3

Polecam wszystkim na kanapki, najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem. U mnie kanapka z Dactellą (Nutella, tyle że z daktyli ;D) pojawiła się w towarzystwie kolejnego smaku serka Italieri, równie dobrego jak dwa wcześniejsze. Na razie żaden jogurt tej firmy mnie nie zawiódł; ten przywodził na myśl smak lodów cytrynowych... Ojej, czy to już jest lokowanie produktu? =D

Krem czekoladowo - daktylowy
Składniki:
- 200 g suszonych daktyli
- 2 łyżki kakao 
- trochę mleka
- cynamon, szczypta chilli
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego

Daktyle zblendować z kakao. Dodawać mleko, blendując, aż konsystencja stanie się kremowa. Wmiksować cukier i przyprawy, przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

FragOla <3

Przepis zaczerpnięty z bloga Just My Delicious.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz