poniedziałek, 8 grudnia 2014

Risotto cytrynowo - waniliowe

Cytrynowo - waniliowy ryż na mleku, mleko z syropem cynamonowym

Chai latte - Vanilla Kashmir - So! coffee

Wokół wszędzie święta - "Last christmas" w radiu, choinki, prezenty, lampki... A co robi FragOla? Cytrtynowy ryż na mleku! Wyskoczyłam jak Filip z konopi, bo to raczej mało zimowa potrawa ;)

Lubię posiłki tego typu. Owsianki czy ryżowe risotto są najlepsze na kolację lub śniadanie, z dodatkiem mleka - mogłabym jeść je niemal codziennie ;) Dzisiejsza przyjemność była cytrynowo - waniliowa, pięknie pachnąca latem i wakacjami w tropikach. Zmniejszyłam nieco ilość mleka w przepisie (litr to wg. mnie zdecydowanie za dużo), następnym razem posłodzę też trochę mniej - po połowie porcji nieco się zasłodziłam. Jednak, suma sumarum, wyszło pysznie, jak zwykle ;)

Risotto cytrynowo - waniliowe polecam wszystkim wielbicielom ryżu na mleku. Jeśli przed świętami chcecie poczuć jeszcze ostatnie promienie wakacyjnego słońca, przekąska ta z pewnością was skusi ;)

Risotto cytrynowo - waniliowe
Składniki na 2 - 3 porcje:
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki do kawy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- skórka z 2 cytryn
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Ryż zalać szklanką wody i połową mleka, posolić, zagotować, mieszając co jakiś czas. Gdy płyn prawie całkiem odparuje, dodać 1/3 szklanki mleka, skórkę z cytryn, pieprz i cukier waniliowy. Wygotować mleko, dodać kolejną 1/3 szklanki, proces powtarzać do zużycia całego płynu, mieszając. Dolać śmietankę i posłodzić, wymieszać, odparować płyn. Podawać ciepłe. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz