piątek, 26 grudnia 2014

Bezowe bałwanki cynamonowo - czekoladowe

Bezowe cynamonowo - czekoladowe bałwanki

Moim największym świątecznym grzechem były zdecydowanie ciastka imbirowe... oraz te bezy, które pochłonęłam w zatrważającej ilości ;) Okazały się pyszne, bardzo cynamonowe (moja antycynamonowa siostra nie chciała ich tknąć), kruche na zewnątrz, ciągnące w środku. Dekoracja bałwankowa nie była niestety zbyt udana, nie ma się jednak co nad nią rozczulać - bezy wygrały smakiem ;) Polecam na święta (oraz po nich) wszystkim bezomaniakom :D

Bezy cynamonowo - czekoladowe
Składniki na 2 blachy bałwanków:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodawać partiami cukier i miksować. Czekoladę rozpuścić na parze, wystudzić. Do masy bezowej wmiksować cynamon. Dodać wystudzoną (!) czekoladę i delikatnie wymieszać. Formować bezowe bałwanki, piec ok. 70 min. w 120 stopni. Ozdobić. Smacznego!

FragOla <3

3 komentarze:

  1. a jakby zamiast czekolady dodać wiórki kokosowe to dopiero byłyby śnieżne bałwanki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może gdybym nie nienawidziła wiórków kokosowych... Ale pomysł świetny ;)

      Usuń