niedziela, 21 grudnia 2014

Naleśniki piernikowe

Naleśniki piernikowe podane z syropem cynamonowym i pokruszonymi ciastkami korzennymi

Jeśli moja dieta dłużej będzie tak wyglądała, zejdę z tego padołu łez w młodym wieku na cukrzycę... No cóż, dzisiaj kolejny słodki obiadek - naleśniki piernikowe, tak żeby poczuć magię świąt :)

Fenomen tych naleśników polega na tym, że żaden z ich składników osobno nie jest szczególnie dobry, za to po połączeniu ich smak staje się w punkt rewelacyjny (o ile istnieje w ogóle takie określenie ;D). Nie są trudne w przygotowaniu, właściwie zajmuje to ok. 30 min. Polecam łasuchom, szczególnie tym z sympatią do pierników :3

Naleśniki piernikowe
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 300 g mascarpone
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki miodu
- szczypta przypraw korzennych
- opakowanie ciastek korzennych

Mleko, jajka i cukier roztrzepać, wmieszać do nich mąkę, kakao, przyprawę do piernika i olej. Wstawić do lodówki na ok. 25 min. Smażyć na teglonowej patelni bez tłuszczu. Mascarpone zmiksować z kremówką do uzyskania kremowej masy, dodać miód, cukier i przyprawy. Wymieszać. Gotowe naleśniki smarować kremem, kruszyć do każdego po kilka ciasteczek, zawijać. Smacznego!

FragOla <3

1 komentarz: