sobota, 6 grudnia 2014

Foodfiction #10: "Insygnia" - Kawa latte


"Insygnia" - Latte, granola, amaretti i ciastka korzenne


Heather z "Insygni" była uzależniona od latte. Podobnie jest ze mną - gdy tylko wchodzę do jakiejś galerii, nogi najpierw niosą mnie do kawiarni. Mam wrażenie, że powoli prowadzi mnie to do bankructwa i poważnego niedoboru magnezu w organizmie, ale cóż poradzić :3 

Latte na drugie śniadanie to pyszna sprawa. Ostatnio jestem zakochana w kawie z kawiarki, ma zupełnie inny smak od rozpuszczalnej i cudowny aromat. Co tu dużo mówić - z odwyku kawowego nici :D

Latte
Składniki na 1 porcję:
- ok. 2/3 szklanki espresso (można posłodzić)
- ok. 1/3 szklanki mleka

Mleko podgrzać, nie gotując. Spienić, wlać do wysokiej szklanki. Kawę dolać delikatnym strumieniem, po brzegu szklanki, by wytworzyły się warstwy: mleko - kawa - piana. Dowolnie udekorować (posypać cynamonem, pokruszonymi ciastkami itp.). Smacznego!

FragOla <3



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz