wtorek, 16 grudnia 2014

Granola truskawkowa


Granola truskawkowa


Słoik z granolą jest już prawie pusty, a to oznacza, że czas wypróbować kolejny przepis :3 Tym razem postawiłam na owoce - choć to nie pora, mrożone zawsze w zamrażalniku się znajdą :) Mam więc już pod ręką granolę z moimi ukochanymi truskawkami i chrupię ją sobie radośnie, pisząc ten post ;)

Co tu wiele mówić - granola jest odpowiednio słodka, chrupiąca i uzależniająca. Jej wykonanie jest banalne, a efekt naprawdę dobry. Jeżeli więc jesteście takimi łasuchami, jak ja, nie czekajcie, tylko sporządźcie sobie słodką przekąskę sami!

Granola truskawkowa
Składniki na 1 słoik:
- 1,5 - 2 szklanki płatków owsianych
- ok. 250 g truskawek
- 1 łyżka cukru waniliowego
- kilka kropel waniliowego aromatu
- ok. 60 g pestek słonecznika/dyni/sezamu/mieszanki

Truskawki zblendować z aromatem i cukrem, dodać 1,5 szklanki płatków i słonecznik, wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt mokra, dodać trochę płatków. Rozsmarować masę na blasze z papierem do pieczenia, piec 40 min. w 160 stopniach, co 10 minut mieszając. Wyjąć, wystudzić i przełożyć do słoika. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz