czwartek, 31 lipca 2014

Suflet kawowy

Suflet kawowy, mleko z miodem i cynamonem

Kolejny przepis śniadaniowy, tym razem na suflet kawowy. Żeby nie pić za dużo tej cudownej używki, warto czasem dodać jej do posiłku. Dzisiejszy suflet był puszysty, słodki i kawowy - połączenie idealne. Wprawdzie pieczony był na oko, bo w przepisie nie było temperatury, ale i tak wyszedł fajnie. Polecam :3

Suflet kawowy
Składniki na 3 kokilki:
- 2 łyżki kawy mielonej
- 4 białka
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru - pudru
- 2 łyżki mąki zimniaczanej

Kawę rozpuścć w 1/2 szklanki gorącej wody. Mąkę rozprowadzić w 4 łyżkach zimnej wody. Żółtka ubić na parze z połową cukru. Dodać przecedzony przez sitko napar z kawy i zawiesinę z mąki ziemniaczanej, zmiksować do zgęstnienia. Białka ubić na sztywno, dodać resztę cukru - pudru, dokładnie zmiksować. Połączyć delikatnie z żółtkami. Kokilki nasmarować masłem, piec ok. 10 - 12 minut w temp. 190 stopni. Podawać od razu. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz