sobota, 19 lipca 2014

Pizza

Pizza pepperoni, farmerska, wiosenna

W moim domu pizza gości chyba zbyt często... Ale cóż, czy jest w ogóle ktoś, kto jej nie lubi? Dzisiaj też była, a jakże, są nawet zdjęcia :D

Co do ciasta: profesjonalistami nie jesteśmy, dlatego zawsze wychodzi trochę inne. Dzisiaj było mało elastyczne, ale smaczne i ładnie upieczone. A przecież pizza broni się dodatkami, a tych nie brakowało ;)

Pizza
Składniki na 2 blachy:
- 800 g mąki
- ok. 1,5 szklanki wody 
- 100 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki + 0,5 szklanki wody
- 0,5 kostki rosołowej
- 0,5 łyżki mąki
- oregano, tymianek, sól, pieprz
- dowolne dodatki

Mąkę połączyć z drożdżami, cukrem i solą, dolać trochę wody. Wyrabiać ciasto, w razie potrzeby dolewając wody. Ugniecione podzielić na pół, każdą z części zagnieść osobno. Rozłożyć do 2 misek, przykryć ściereczkami, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min. Przygotować sos: we wrzącej na palniku 0,5 szklanki wody rozpuścić rosołek. Dodać koncentrat, wymieszać. Dosypać przyprawy, doprowadzić do wrzenia. W pozostałej wodzie rozrobić mąkę, dolać do sosu, mieszać chwilę do zgęstnienia. Odstawić. Blachy wysmarować olejem i obsypać mąką. Rozciągnąć na nich ciasto. Posmarować pizzę sosem i rozłożyć dowolne dodatki (u mnie: pizza pepperoni - salami, ser; pizza farmerska - smażona pierś kurczaka w przyprawie do kurczaka, papryce ostrej i słodkiej, kukurydza, cebula, ser; pizza wiosenna - mozzarella, pomidor, rukola, parmezan, ser; pizza Capriciosa - szynka, pieczarki, ser). Piec w 200 stopniach 15 - 20 min. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz