piątek, 18 lipca 2014

Obiad rodem z naleśnikarni

Naleśniki Dacquois podane z sosem tiramisu i bitą śmietaną

Shake straciatella

Słodkie obiady to obiady, które lubię :3 Dzisiaj właśnie taki obiad postanowiłam przygotować rodzinie (a właściwie większej części rodziny, bo tata stanowczo odmówił :D). Wyszło megasłodko, pysznie i... trochę nerwowo :(

Wszystkiemu winne są naleśniki! Przygotowałam je z tego samego przepisu co krem i... odkryłam, że smażenie ich jest zdecydowanie nie na moje nerwy. Jeżeli nie jesteście wytrawnymi naleśnikarzami, polecam zrobić je z waszego ulubionego przepisu. Ciasto było rzadkie i lejące się, naleśniki rwały się i nie dało się ich przewracać. Dlatego wyrób ciasta naleśnikowego pozostawiam waszej inwencji :3

A poza tym... Było pysznie :3 Krem jest bardzo słodki, bez bakalii byłby chyba nie do zjedzenia, no i nie nakładajcie sobie  go za dużo - nie dacie rady ;) Najlepsze w tym wszystkim były chyba daktyle ^^

Do tak słodkiego obiadu przyda się coś do picia - u mnie był to shake straciatella.  
Lekko kwaśnawy, idealnie przełamywał zabójczą słodycz naleśników ;D Oby więcej takich posiłków :3

Naleśniki dacquoisowe:
Składniki na ok. 15 naleśników:
- składniki na ciasto naleśnikowe wg. waszego ulubionego przepisu 
- 10 łyżek kajmaku
- 350 g mascarpone
- 300 ml śmietany 30/36 %
- 18 daktyli
- 100 g orzechów

Ubić śmietanę na sztywno, dodać mascarpone i kajmak, zmiksować, dodać bakalie, wymieszać. Krem wstawić do lodówki. Usmażyć naleśniki. Przekładać je kremem. Podać można z pokruszonymi bezami.

Shake straciatella:
Składniki:
- 2 małe banany
- 300 ml jogurtu naturalnego + trochę mleka
- 3 - 4 paski gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Banany zblendować z jogurtem. Dodać trochę mleka, aby shake był bardziej płynny, zblendować. Dodać cukier i startą  czekoladę, wymieszać. Schłodzić, podawać zimne. Smacznego!

FragOla <3

Przepis na naleśniki zainspirowany przepisem z blogu https://wbrzuchu.blogspot.com ;D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz