sobota, 26 kwietnia 2014

Ricotta hotcakes z borówkami

Ricotta hotcakes z borówkami, podane z Nutellą, dulce de leche oraz cukrem i bananami; mleko czekoladowe

Wczorajsza kolacja ;D Nie zdążyłam wstawić posta wcześniej - całą noc oglądałam filmy. A dzisiaj postów będzie dużo, mamy w domu imprezę urodzinową i gotowanie idzie pełną parą ;) Jeżeli nie zdąże opublikować wszystkiego, można spodziewać się czegoś jeszcze jutro :P

A co do placków - smaczne, puszyste, choć dla mnie bez szału; smakują jak delikatniejsze pancakesy z kwaśną borówką. Świetny pomysł na wykorzystanie ricotty ;3

Ricotta hotcakes z borówkami
Składniki na ok. 5 porcji:
- 250 g ricotty
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oleju
- szczypta soli
- trochę borówek

Zmiksować ricottę, żółtka, cukier i mleko. Dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Wmieszać ubitą pianę z białek, a następnie borówki. Smażyć na rozgrzanej patelni bez oleju (przy pierwszym placku dodać trochę). Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz