poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Babka tiramisu


Babka tiramisu


Oto kolejny wielkanocny wypiek z MW ;) Pyszna kawowa babka, smaczna nawet po kilku dniach, wilgotna i prosta w wykonaniu - czego chcieć więcej? Najlepsza z dużą ilością sosu - lepiej czuć alkohol ;) Oryginalny pomysł na święta i genialna propozycja na co dzień!

Babka tiramisu

Składniki:
- 170 g masła
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1,5 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mocnej kawy
- 1/4 szklanki likieru, np. Baileys
- 3/4 łyżki kakao
- odrobina gorzkiej czekolady

Sos:
- 1 szklanka cukru - pudru
- 60 g śmietany kremówki 36%
- 115 g mascarpone
- 1/4 szklanki likieru

Masło utrzeć z cukrem, dodać aromat, stopniowo, po jednym, wbijać jajka i miksować. Stopniowo dodawać na zmianę mąkę z proszkiem, sodą i solą - mleko - mąkę - mleko - mąkę. Zmiksować do połączenia się składników. 

Do 2 misek odłożyć po szklance ciasta. Do jednej dodać likier i 1/4 łyżki kakao, do drugiej kawę i 1/2 łyżki kakao. Wymieszać. Połowę pozostałego ciasta wylać do formy, delikatnie nałożyć na to warstwę kawową. To samo zrobić z masą alkoholową uważając, by piętra się nie wymieszały. Ostrożnie wyłożyć na to resztę ciasta, wygładzić. Piec ok. 55 min. w temp. 165 stopni. Wystudzić. 

Składniki na sos zmiksować, oblać kremem zimną już babkę. Obsypać startą gorzką czekoladą. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz