poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Brownie z truskawkami i bezą

Brownie z truskawkami i bezą

Brownie jakie jest, każdy wie, nie ma się co rozpisywać... Ale brownie w połączeniu z bezą? I truskawkami? Brzmi jak raj ^^ 

O dziwo, upieczenie go wcale nie jest takie trudne; trzeba tylko mieć dobre stosunki ze swoim piekarnikiem. Ja sama jestem z siebie bardzo dumna, bo po raz pierwszy wyszła mi taka dobra beza ;) 

Co do smaku: bardzo słodkie, mocno czekoladowe, z bezą przepyszne. Niestety mało w tym wszystkim truskawek... Ale i tak gorąco polecam!

Brownie z truskawkami i bezą
Składniki:
Brownie:
- 180 g gorzkiej czekolady
- 120 g mąki
- 4 jajka
- 180 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 g truskawek
Beza:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Rozpuścić masło z czekoladą, dodać pozostałe składniki, zmiksować. Porozkrajać truskawki, ułożyć w równych odstępach na cieście. Podpiekać 15 min. w temp. 180 stopni. 
Przygotować bezę: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, dokładnie miksując przed kolejnym dodaniem. Pod koniec dodać mąkę i zmiksować. 
Na podpieczone brownie delikatnie wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok. 40 min. w 160 stopniach (beza musi się przyrumienić, a brownie nie może być surowe). Pozostawić w stygnącym piekarniku kilka godzin. Smacznego!

FragOla <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz