poniedziałek, 9 marca 2015

Risotto ziołowe

Risotto ziołowe

Nadszedł ciężki czas w roku szkolnym, a mianowicie długa wiosna bez żadnej przerwy; następne ferie dopiero na Wielkanoc... Wczoraj jednak pogoda była tak piękna, że niemal cały dzień spędziłam na dworze i muszę przyznać, że poczułam się, jakby było lato :D Nie mogę już doczekać się maja, słońca, wakacji... 

W wiosennym tonie było także dzisiejsze risotto ziołowe. Prawdę mówiąc, powstało, bo w domu nie było nic oprócz mięsa, cebuli, przypraw i ryżu, ale mimo tych średnio szlachetnych powodów wyszło bardzo dobre :) Było kremowe i aromatyczne, z mocno wyczuwalnym majerankiem, bazylią i ostrą nutą parmezanu, który udało mi się wygrzebać z głębin lodówki. 

Chociaż słońce za oknem nie zachęca do spędzania czasu w kuchni, polecam wam przygotować to risotto - naprawdę smakuje wiosną, jest cudownie włoskie, a jego przygotowanie - o dziwo - bardzo relaksuje...

Risotto ziołowe
Składniki na 4 porcje:
- 1 l bulionu drobiowego
- 2 szklanki ryżu
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebule
- zioła: majeranek, bazylia, tymianek, oregano
- odrobina parmezanu
- sól, pieprz

Przygotować bulion. Mięso pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, przesmażyć. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dodać do niej ryż i chwilę smażyć. Zalać go 2 chochlami ciepłego bulionu, wygotować, czynność powtarzać, aż ryż będzie miękki (w razie potrzeby dodać wody). W połowie procesu dodać dużo ziół (nie żałujcie ich!) i kurczaka, doprawić. Do gotowego risotto zetrzeć parmezan. Podawać od razu. Smacznego!

FragOla <3

1 komentarz: