wtorek, 25 listopada 2014

Tosty z omletem ziołowym


Tost z omletem ziołowym, omlet ziołowy (za dużo go trochę usmażyłam...)



Przygotowania ;)

Dość dziwna rzecz - tosty z omletem. Na szczęście budząca grozę nazwa nie przekłada się na smak, który jest świetny i bardzo ciekawy. Znakomicie spisuje się tu sos; sam omlet jest mało wyczuwalny, ale mimo wszystko warto dodać go do tosta. Życie jest przecież po to, żeby robić dziwne rzeczy, prawda? ;)

Tosty z omletem ziołowym
Składniki na 2 porcje:
- 1 duże jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- garść posiekanego szczypiorku
- 4 kromki chleba tostowego (u mnie razowy)
- 2 plasterki pomidora
- 1/2 cebuli
- 2 liście sałaty
- 1/4 szklanki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek

Roztrzepać jajko z wodą, szczypiorkiem i przyprawami, wylać ciasto na rozgrzaną patelnię i usmażyć cienkiego omleta. Chleb podpiec z obu stron na patelni grillowej. Przygotować sos: połączyć majonez, sok z cytryny, olej, starty czosnek, sól, pieprz i oregano do smaku. Wysmarować połowę kromek sosem, na dwóch pozostałych rozłożyć omleta. Podobnie postąpić z warzywami. Złożyć dwie kromki, by powstały dwa takie same tosty. Spiąć wykałaczką. Smacznego!

FragOla <3

Przepis pochodzi z Kwestii smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz